open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
"Ruski prijatelji" tražili pojašnjenje od Dodika: Zašto se BiH pridružila sankcijama EU?
Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom Federacijom. Mislim da je dalji cilj destabilizacija BiH, jasno je da postoji jedan plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u realizaciju na osnovu dogovora i razgovora sa Lavrovom - naglasio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon sjednice kolektivnog šefa države koju je ljut zbog Komšićevog i stava Šefika Džaferovića napustio Milorad Dodik.
02.03.2022. u 21:34
get url
text

Prema inforamcijama Faktora, Dodik je dobio upite "ruskih prijatelja" kako to da se Bosna i Hercegovina bez odluke ili stava Predsjedništva BiH pridružila Deklaraciji visokog predstavnika EU Josepa Borrella o uvođenju sankcija Rusiji.

Borell je potvrdio informaciju da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa ovom deklaracijom, a što je i zvanično objavljeno na web stranici Vijeća EU.

VEZANI TEKST - Turković o sankcijama Rusiji: BiH obavezna da se pridružuje stavovima EU-a pa i restriktivnim mjerama

U deklaraciji koji je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gdje su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

- Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je - navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Komšić i Džaferović se u svojim izjavama, kao i instrukcijama koje su date ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković pozivaju na Izjavu Predsjedništva BiH iz 2014. godine o situaciji u Ukrajini, Strategiju vanjske politike BiH, kao i na deklaracije Evropske unije iz 2015. i 2022. godine, te obaveze koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodiku radi podsjećanja, u Predsjedništvu BiH pored Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, tada je izjavu o Ukrajini podržao i njegov čovjek Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je još 6. marta 2014. godine konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju. Tog stava i danas se kao zvaničnog pridržavaju Komšić i Džaferović, dok Dodik, koji se pokušava "oprati" na sve moguće načine pred ruskim nalogodavcima minimizira njen pravni značaj te je naziva "saopćenjem".  

- Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpćеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti - navodi se u Izjavi koja je ujedno i zvanični stav naše države. 

U martu 2015. godine, tadašnja visoka predstavnica EU Federica Mogerini izdala je Deklaraciju u ime EU o Krimu, kojoj se također pridružila i naša država

- Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog "referenduma" i naknadne ilegalne aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, Evropska unija ostaje čvrsto opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Evropska unija ne priznaje i nastavlja da osuđuje ovaj čin kršenja međunarodnog prava. Nelegalna aneksija Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije je također direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, sa ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.  

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH: Dodik tražio da BiH bude neutralna u vezi sa Ukrajinom, Komšić i Džaferović ga odbili

Evropska unija će ostati posvećena potpunoj provedbi svoje politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. EU ponovo poziva države članice UN-a da razmotre slične mjere nepriznavanja u skladu s Rezolucijom Generalne skupštine UN-a 68/262.   EU ponovo potvrđuje svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina. Evropska unija ponavlja svoj poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj - navedeno je u deklaraciji. 

Da bi se "oprao", Dodik je preko svoje medijske mašinerije objavio i stenogram svoje kompletne izjave sa današnje sjednice Predsjedništva BiH kojom pokušava dokazati da je učinio sve što je u njegovoj moći da državu BiH uvuče u priču o neutralnosti spram ruske invazije na Ukrajinu, ili da se na kraju dođe do toga da Bosna i Hercegovina uopće nema stav.

A stav je jasan.

- Bosna i Hercegovina je uz civilizirani svijet i ne može biti neutralna kada je Ukrajina u pitanju – Džaferovićeva je poruka.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.