open-navfaktor-logo
search
Naša stranka i NiP
Sa SDA nećemo, sa HDZ-om možemo: Trče li politički zamorci počasni krug ili idu u zagrljaj Čoviću
Kada su vijećnice Naše stranke u Mostaru ostale suzdržane prilikom glasanja za izbor gradonačelnika i time omogućile izbor HDZ-ovog Marija Kordića, a ne kandidata Koalicije za Mostar Zlatka Guzina, to je bila svjesna odluka unutar Naše stranke da se pozicije domogne HDZ. Obrazloženje Boške Ćavar i Irme Baralije da su ostale suzdržane jer nisu željele podržati nijednog kandidata "nacionalnih stranaka", nije pilo vode ni tada, a sada je i više nego jasno da se radilo isključivo o tome da se HDZ-u osigura pozicija gradonačelnika. 
28.09.2022. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Potpis majke Nihada Uka na HDZ-ovoj izjavi, sin vijećnika Naše stranke u biračkom odboru u ime HDZ-a

Kada je Boriša Falatar bio kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda 2018. godine, to je bila svjesna odluka unutar Naše stranke da se pomogne Draganu Čoviću na način da se "raspu" glasovi za Željka Komšića. 

Kada se članovi najužih porodica funkcionera Naše stranke nađu na spiskovima biračkih odbora u ime HDZ-a u Sarajevu, a u Hercegovini našestrankaši mjesta u odborima prepuste HDZ-u, onda to nije nikakva slučajnost već trgovina u kojoj se Naša stranka svjesno ne petlja Draganu Čoviću u "njegov teritorij" i pomaže mu da tu i ostane apsolutni vladar. Zauzvrat Naša stranka dobija biračke odbore u Sarajevu, koji sa milijardu KM budžeta najviše i zanima Našu stranku.

VEZANI TEKST - Forto dao uputu članovima NS: Otkazujte sve po BiH, fokusirajte se samo na kampanju u Sarajevu

Ako se desi da Naša stranka u Sarajevu i još nekim sredina sa većinskim bošnjačkim stanovništvom dobije toliko glasova da može poslužiti kao HDZ-ov priljepak u formiranju vlasti nakon izbora na višim nivoima, Naša stranka će to i uraditi. Potvrdio je našestrankaš Damir Arnaut.

Tu je i uvijek spremni Elmedin Konaković i NiP da se ponude Draganu Čoviću, kao što je to i učinio više puta do sada. Sama se već ponudila i Elzina Pirić i njen PDA, Fahrudin Radončić i SBB su na vječitoj poziciji "svaka igra, svaka dobija", pa će na kraju vidjeti šta im je najpovoljnije, mada sa Čovićevim legitimnim predstavljanjem naroda nemaju nikakav problem. Fuad Kasumović i njegova lokalna stranka, ako dobiju bar jedan mandat na višim nivoima vlasti, HDZ svakako na to može računati. 

VEZANI TEKST - Bećirović kao maskota koalicije koja podržava "legitimno predstavljanje": Tako je Elzina rekla, partneri nisu porekli

Sve u zbiru, iz koalicije koja podržava Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, Čovićev HDZ mogao bi skupiti dovoljno ruku za formiranje Vlade FBiH ili većine u državnom Parlamentu. No prije toga prvo izmjene Izbornog zakona i osiguravanje takozvanog legitimnog predstavljanja naroda. Izborni zakon je uvjet, a učešće u Vladi FBiH je Čovićeva nagrada za lojalnost partnerima iz Sarajeva koji su na to spremni pristati. Aktuelna većina predvođena SDA na takvo što nije pristala, pa nova vlada FBiH nakon izbora 2018. godine nije ni formirana. 

Ukoliko je i bilo dileme da je to cilj aktuelnih vladajućih stranaka u Sarajevu, tačnije Naroda i pravde i Naše stranke, Damir Arnaut je jučerašnjim izjavama definitivno otklonio svaku sumnju. 

- Politika Naše stranke je, nikada sa SDA. Ponavljam, nikada sa SDA, građanima dajem obećanje da sa SDA nećemo. Vrlo jasno smo rekli da s njima apsolutno nećemo koalirati i istu stvar smo rekli za SNSD - rekao je Arnaut, koji je na pitanje "da li je isto nikada sa HDZ-om" odgovorio da to "zavisi od brojki". Dakle, ukoliko birači omoguće, Naša stranka nema ništa protiv koalicije sa HDZ-om. 

VEZANI TEKST - Arnaut objasnio da Naša stranka neće u koaliciju sa SDA, ali sa HDZ-om bi mogli

Šef NiP-a Konaković davno se izjasnio poručivši da se bez HDZ-a ne može, a bez SDA mora. 

- Politika realnosti je da se još ne mogu steći uvjeti da se vlast pravi bez HDZ-a. Ta stranka će i na narednim izborima (2. oktobar, op. a.) biti jedini mogući partner prilikom formiranja Vlade FBiH te Vijeća ministara... - kazao je, između ostalog, Konaković u jednom od intervjua prošle godine. 

Nešto ranije, opet u jednom od intervjua, Konaković je kazao: 

- HDZ je nužnost u koaliranju. Ne može se napraviti Vlada FBiH bez njih. 

Pojasnio je i da bi se sa HDZ-om, paralelno sa pitanjem hrvatskog naroda, rješavalo i pitanje građana koji ne pripadaju etničkim skupinama. Osim što pitanje "hrvatskog naroda" ne postoji, u Izbornom zakonu i Ustavu hrvatski narod ima ista prava kao i Bošnjaci u FBiH, jedino pitanje koje bi se tu rješavalo bilo bi pitanje omogućavanja HDZ-u potpune kontrole domova naroda i izbora člana Predsjedništva iz reda HDZ-a. 

VEZANI TEKST - Konaković: HDZ je nužnost u Vladi FBiH, "Četvorka" će 2022. imati više glasova od SDA

Ono što nije nimalo naivno ni zanemarivo je da sarajevska "Trojka" koja bi rado ušla u Vladu FBiH sa HDZ-om, prethodno rješavajući Čovićeve želje u vezi s Izbornim zakonom, ima podršku istih onih ambasada u BiH koje vrše pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakonodavstva po želji HDZ-a. Ili bolje rečeno, sarajevska "Trojka" je laboratorija, eksperiment kakav je bila i koalicija u narodu poznata kao Alijansa za potjere. Da se radi o još jednom testiranju i kreiranju koalicija kao eksperimenata koji se provode isključivo sa strankama čije je sjedište u Sarajevu, potvrdili su i američke diplomate Matthew Palmer i Gabriel Escobar. Nekad eksplicitno, nekad manje eksplicitno, ali u više navrata su u intervjuima dali potvrdu postojanja eksperimenta zvanog - "Šestorka", a potom "Trojka". 

No, na građanima je 2. oktobra da se izjasne trče li politički zamorci počasni krug ili idu u izmjene izbornog zakonodavstva sa Draganom Čovićem i po želji Dragana Čovića. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.