open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NiP-a
Konaković: HDZ je nužnost u Vladi FBiH, "Četvorka" će 2022. imati više glasova od SDA
Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, rekao je da se još nekoliko ciklusa vlast u FBiH i BiH neće moći formirati bez HDZ-a i SNSD-a.
09.12.2020. u 21:54
get url
text

Kazao je u gostovanju na N1 i da bi "Četvorka" mnogo bolje upravljala situacijom i odnosom sa HDZ-om, te da se ne bi moglo desiti da ovako dugo nema Vlade FBiH. Govorio je u Danu uživo i o Zakonu o sukobu interesa, te odnosu sa SDA-om.

U analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, predstavljenoj danas novinarima, kao jedan od čestih slučajeva kršenja propisa iz oblasti zapošljavanja navodi se i slučaj o zapošljavanju Tarika Stambolića, kandidata Naroda i pravde na Lokalnim izborima 2020 u preduzeću Butmir na ugovor o djelu. U ovom preduzeći postoji služba za poslove koje je on trebao obavljati, a za N1 je komentarisao da li je Stambolić nezakonito angažovan.

VEZANI TEKST-Ured za borbu protiv korupcije potvrdio pisanje Faktora: Sporni ugovori NiP-ovog Tarika Stambolića

- Po našem viđenju je zakonito. Cijenimo sve što taj ured radi, ako bude nepravilnosti, očekujemo da reaguju. Stambolić je napravio dobar posao u Butmiru, bio je tamo kratak period. Njegov zadatak je bio da istraži sve nepravilnosti u firmi. Donio je na desetine spornih slučajeva, višemilionske vrijednosti. Stručno je odradio posao. Ako je bila greška u proceduri, utvrdit će se. Mi nismo htjeli nikoga uhljebljavati - istakao je Konaković.

Također, na račun sarajevske "Četvorke" stižu optužbe da žele formirati vlast sa HDZ-om. Konaković je to pojasnio riječima:

- HDZ je nužnost u koaliranju. Ne može se napraviti Vlada FBiH bez njih. SDA im je dala snagu u Domu naroda, gdje nijedan proces se ne može završiti bez saglasnosti Čovića. Oni su dali broj ruku HDZ-u. To je izbor SDA. Na državi su dali Dodikove ljude u Domu naroda. Ti spinovi iz SDA su nejasni svim inteligentnim ljudima - rekao je Konaković.

Konaković je rekao da SDA "kao može sa HDZ, niko drugi ne može".

- HDZ bi vidio kakvog bi partnera imao da smo mi tu. Nikada se ne bi moglo desiti da nemamo vladu sa koalicionim partnerom. Riješili bismo to tako što bi se paralelno sa pitanjem hrvatskog naroda rješavalo pitanje sa građanima koji ne pripadaju etničkim skupinama. Zdravim pristupom se može razgovarati sa predstavnicima hrvatskog naroda - rekao je Konaković.

VEZANI TEKST-"Četvorka" želi u Vladu FBiH sa HDZ-om: Problem im je SDA, a ne Izborni zakon, Čović zadovoljno trlja ruke

On je utvrdio da se u BiH još nekoliko izbornih ciklusa neće moći praviti vlast bez HDZ-a i SNSD-a.

"Na narednim izborima 2022. godine "Četvorka" će imati mnogo veći broj glasova od SDA. Mi sa njima nećemo pregovarati da nam je bitno da nam supruga bude na čelu KCUS-a, nego da se u školama u RS govori bosanskim jezikom - kazao je Konaković.

Istakao je kako Sebija Izetbegović vodi procese u SDA, a da je "Četvorka" sve greške već fakturisala toj stranci.

- Mi smo im na to pokazali, narod je to pozdravio i dao nam povjerenje - rekao je Konaković.

Istakao je predsjednik NiP-a da mu se iz SDA više ne javljaju nakon serije prepucavanja saopštenjima.

- Zašto misle da bi KS trebao da prođe kao KK Bosna. Zašto su me imenovali za premijera KS, a kao znali su za KK Bosna. Mi se bavimo sobom. Zato smo izabrali Edina Fortu. Ovo je nastavak koncepta šestorke koji će dati ozbiljne rezultate - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.