open-navfaktor-logo
search
Sjednica Vlade RS-a planirana u četvrtak
Salkić poziva sigurnosne agencije da pojačaju prisustvo u Bratuncu zbog najave okupljanja negatora genocida
Dolazak i okupljanje negatora genocida u Bratuncu na dan kada se usvaja Rezolucija o genocidu u Srebrenici ima za cilj da pokaže da negatori genocida nisu i neće odustati od temeljnog ratnog cilja u ime čije realizacije je počinjen genocid nad Bošnjacima.
AUTOR: Faktor
21.05.2024. u 21:00
get url
text
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Ciljano i smišljeno okupljanje negatora genocida u Bratuncu treba biti predmet ozbiljne opservacije domaćih i međunarodnih sigurnosnih snaga, jer ono ima za cilj daljnju destabilizaciju političkih i bezbjedonosnih prilika u ovom gradu, istakao je Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a.
On je reagirao na najavu održavanja sjednice Vlade RS-a u četvrtak. Danas je bilo objavljeno da će sjednica biti održana u Bratuncu, na dan kada se u Generalnoj skupštini UN-a razmatra Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Naknadno je iz Vlade RS-a stigla najava da će sjednica biti u četvrtak, u Srebrenici.
Milorad Dodik, predsjednik RS-a, danas je, najavljujući i sjednicu Vlade RS-a, kazao da će u četvrtak u Bratuncu položiti vijence srpskim žrtvama iz rata.
- Ratko Mladić, komandant Vojske RS-a koja je presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima "sigure zone" UN Srebrenica, u vrijeme počinjenja genocida imao je istureno komandno mjesto u Bratuncu. U trenutku kada se sastaje Generalna skupština UN-a i kada raspravlja o usvajanju rezolucije o genocidu nad Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica predvodnik negatora genocida organizira okupljanje u Bratuncu.
Ovakva poruka više je od poruke na simboličkoj ravni, ovo je poruka da je u njihovim mislima i njihovim planovima nedovršeni projekat o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru - istakao je Salkić.
Naglasio je da je Bratunac gradić u istočnoj Bosni u kojem je prije agresije i progona živjelo više od 64 posto bošnjačkog stanovništva.
- U ovom gradiću bilo je formirano više od deset logora za bošnjačke civile 1992. godine, a u vrijeme počinjenja genocida u školi "Vuk Karadžić", današnjoj "Branko Radičević" bilo je zatvoreno više hiljada bošnjačkih civila koji su kasnije ubijeni tokom izvršenja genocida.
Najmasovnije strijeljanje tokom izvršenja genocida nad Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica bilo je u bratunačkom naselju Kravica. Kada je ubijeno oko 1300 zarobljenih bošnjačkih civila iz "sigurne zone" UN Srebrenica.
Oko 2.200 protjeranih Bošnjaka Bratunca 1992. i 1993. godine u "sigurnu zonu" UN Srebrenica ubijeno je tokom izvršenja genocida od strane vojske i dijelova policije RS-a, prema presudi Međunarodnog suda pravde - napomenuo je Salkić.
Dodao je da dolazak i okupljanje negatora genocida u Bratuncu na dan kada se usvaja Rezolucija o genocidu u sigurnoj zoni UN Srebrenica u Generalnoj skupštini UN ima za cilj da pokaže da negatori genocida nisu i neće odustati od temeljnog ratnog cilja u ime čije realizacije je počinjen genocid nad Bošnjacima.
- Ovo ciljano i smišljeno okupljanje negatora genocida u Bratuncu treba biti predmet ozbiljne opservacije domaćih i međunarodnih sigurnosnih snaga, jer ono ima za cilj dalju destabilizaciju političkih i sigurnosnih prilika u ovom gradu.
Pozivam sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju prisustvo u Bratuncu i širem području na kojem je izvršen genocid nad Bošnjacima zbog mogućih negativnih posljedica okupljanja negatora genocida na dan usvajanja Rezolucije u UN-u posvećene žrtvama genocida u "sigurnoj zoni" UN Srebrenica – rekao je Salkić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.