open-navfaktor-logo
search
A imena već viđena
Samo ove godine šest novih stranaka; Šehić: Fotelja ima neku magičnu moć...
Istakao je da su isključivo materijalni interesi motiv 80 do 85 posto njih za bavljenje politikom.
AUTOR: M. R. S.
13.05.2024. u 07:43
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Samo u ovoj godini osnovano je ili najavljeno osnivanje šest političkih stranaka, prošle godine osnovane su barem dvije, a na njihovom čelu su uglavnom stara imena, samo pod novim nazivom.
Time se brojka od 187 stranaka u našoj državi povećava, ususret lokalnim izborima planiranim za 6. oktobar.
Prošli mjesec je objavljeno da Igor Radojičić, nekadašnji SNSD-ovac, osnovao stranku Svojim putem - Igor Radojičić.
Krajem marta, kako su izvijestili lokalni mediji, osnovana je Bosanska stranka prosperiteta čiji je osnivač Salko Selman, koji je napustio funkcije u SDA 2014. kada je imenovan za direktora Razvojne banke FBiH, odakle je otišao u penziju 2019. Prema pisanju portala Bug.ba, u novoj stranci je u Srednjobosanskom kantonu okupio uglavnom bivše kadrove Stranke za BiH i SBB-a.
FOTO: Bug.ba
U februaru je u Žepču Ivo Tadić, nakon što je napustio HDZ, osnovao Hrvatski demokratski savez. Isti mjesec je održana Skupština osnivača političke organizacije Pokret, koju predvode pojedini aktuelni kantonalni ministri i zastupnici u Zeničko-dobojskom kantonu.
Organizacija Restart, na čijem je čelu Suad Đozić, najavila je formiranje stranke.
Prvog mjeseca ove godine stranku Naprijed je osnovao i bivši SDA-ovac Šemsudin Mehmedović.
Prošle godine je Jelena Trivić, bivša PDP-ovka, osnovala Narodni front, a osnovana je i stranka Snaga naroda na čije je čelo "izabran" ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, koji je bio u NES-u.
Šta ćemo s ovolikim strankama, pitanje je za građane-birače, kazao nam je Vehid Šehić, poliitčki analitičar i nekadašnji član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
- Ono što nedostaje je zakon o političkim organizacijama na državnom nivou koji bi uredio i ovaj segmet političkog života. Ljudi sada koriste zakonsku mogućnost da osnuju stranke. Uvijek na lokalnim izborima ima više stranaka koje na njima učestvuju nego na općim izborima. Grupe građana, nevladine organizacije mogu se registrirati ako ispune uvjete.
Tako da je to refleksija nečeg što je pogubno za Bosnu i Hercegovinu - da je politika mnogima primamljiva jer im omogućuje materijalnu sigurnost, sigurne prihode. Kada budu izabrani, mnogi zloupotrijebe povjerenje građana, pogoduju nekim privatnicima – dodao je Šehić.
Istakao je da su isključivo materijalni interesi motiv 80 do 85 posto njih za bavljenje politikom.
- U moralnom smo sunovratu kada je u pitanju i ovaj segment. Politika je u percepciji postala najnemoralnije zanimanje. Radi li ili ne, dobit ćete svaki mjesec što vam pripada po zakonima o plaćama i mnogo slobodnog vremena za privatni biznis – rekao je Šehić.
Komentirajući to što su u novim strankama zparavo stara imena, Šehić je kazao da fotelja ima neku magičnu moć.
- U njoj vide novce, a ne sredstvo gdje treba da se bave politikom za dobrobit građana – dodao je Šehić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.