open-navfaktor-logo
search
Hladan kao špricer
Šampion blokada sramotno optužuje SDA: Šta je sve Čović zaustavljao u BiH i FBiH
Nevjerovatno je kako lider HDZ-a BiH Dragan Čović gledajući u oči delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potom i u obraćanju medijima za blokade u državi Bosni i Hercegovini, sa akcentom na neformiranje Vlade Federacije BiH punih osam godina, bezočno danas obmanjuje javnost da je glavni krivac za sve SDA!?  
16.02.2023. u 14:42
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženi SNSD i HDZ odbili raspravljati o zakonima ključnim za kandidatski status BiH u EU

HDZ još od završetka izbora 2018. godine blokira formiranje Vlade Federacije BiH, imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, formiranje Vlade HNK. Čović sve svoje grijehe sada prebacuje na druge. 

U oktobru 2018. godine HDZ-ovi ministri nisu došli na sjednicu Vijeća ministara BiH, čime su otpočeli blokade koje su se nastavile i naredne četiri godine. Čović je tada poručio da su izmjene Izbornog zakona po načelu "legitimnog predstavljanja" uvjet za formiranje vlasti.

Od tada, pa do danas nije formirana nova Federalna, a ni Vlada u HNK. Zbog neimenovanja sudija Ustavnog suda FBiH na američku crnu listu stavljen je sada već bivši predsjednik FBiH, a danas član rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara. 

U februaru 2020. godine Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke pozvale su HDZ i Dragana Čovića na formiranje izvršne vlasti u FBiH, uz poruku da se po strani ostave uski stranački interesi i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana.

Čović i HDZ su se 2018. godine zalagali za formiranje Vijeća ministara BiH bez dostavljanja bilo kakvog dokumenta u NATO, ali su tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Daferović imali dovoljno političke mudrosti, te su imenovanje Zorana Tegeltije uvjetovali slanjem ANP-a u Brisel. Čak je i njegov partner u "političkom zločinu" protiv države BiH, lider SNSD-a Milorad Dodika tada popustio pod pristiscima, ali Čović nije ni za jedan pedalj. 

VEZANI TEKST - Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje

Više od dvije godine ne skriva svoje B, C, D i ostale planove, koji u konačnici vode defintivnoj etničkoj podjeli države na tri dijela.  

Na sve moguće načine pokušavao je blokirati rad Centralne izborne komisije BiH uz zdušnu pomoć svog partnera lidera SNSD-a Milorada Dodika. Od blokade osiguranja novca iz budžeta BiH za održavanje Općih izbora 2. oktobra preko svog ministra finansija Vjekoslava Bevande, pa do toga da ni Čović ni Dodik ne priznaju Centralnu izbornu komisiju BiH kao legalno tijelo za provođenje izbornog procesa.

Za blokadu 2018-2022. u formiranju izvršne vlasti FBiH i imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH Čović je "opravdanje" našao u "nelegitimnom izboru" Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Čović i njegov HDZ sa stotinjak hiljada osvojenih glasova pokušavali su držati taocima i državu i Federaciju. 

U prethodnom sazivu Doma naroda BiH upravo on sa svojim partnerom Dodikom blokirao je usvajanje tri ključna zakona za evropski put naše države - Zakon o javnim nabavkama, VSTV-u i sprječavanju sukoba interesa. 

VEZANI TEKST - UZP-ovska družina u operaciji blokada FBiH i BiH: Čovićevi planovi B, C, D sve do tzv. HRHB

Njemački Bundestag, podsjetimo, usvojio je Rezoluciju u kojoj su Čović i Dodik definirani kao glavni krivci za stanje u BiH, te da imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva.

I Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini svojevremeno je ocijenila licemjernim izjave Dragana Čovića, kao i poruke Hrvatskog narodnog sabora u kojima su druge stranačke lidere optužili za "zapaljivu retoriku", a istovremeno pozvali na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.

Podsjetimo i da je u maju mjesecu prošle godine, na 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu usvojena Rezolucija "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine". Dragan Čović i HDZBiH doživjeli su tada teški politički poraz, jer je iz Rezolucije, iako su na tome insistirali, izbačeno legitimno predstavljanje i osuđene su blokade na državnom i entitetskom nivou.

- Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Bilo kakve neustavne secesionističke akcije, izlazeći iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se pozabavi neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu - navedeno je u Rezoluciji.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.