open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Udruženi SNSD i HDZ odbili raspravljati o zakonima ključnim za kandidatski status BiH u EU
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, glasovima osam delegata, odbio da na današnju hitnu sjednicu uvrsti tri zakonska rješenja koja su ključna za napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, odnosno za dobijanje kandidatskog statusa.
16.03.2022. u 17:14
get url
text
Dom naroda PSBiH

VEZANI TEKST - Evropski put je samo priča, HDZBiH i SNSD vjerovatno neće podržati "kandidatske" zakone

U pitanju su Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakona o javnim nabavkama. Njihovo uvrštavanje u dnevi red tražio je delegat Denis Bećirović, nakon što je te zakone ranije usvojio Zastupnički dom, što znači da je ostalo da ih usvoji i Dom naroda.

Prema informacijama koje smo dobili od nekoliko delegata, uvrštavanje u dnevni red današnje sjednice Doma naroda podržalo je šest delegata i to Zlatko Miletić (nezavisni delegat), Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA), Munib Jusufović (SBB), Denis Bećirović (SDPBiH) te Mladen Bosić (SDS).

To znači da su protiv bili delegati iz HDZ-a BiH i SNSD-a, i to iz HDZ-a Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Lidija Bradara (HDZBiH), Marina Pendeš i Bariša Čolak, te iz SNSD-a Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Dušanka Majkić.

S obzirom na to, nije bilo opće većine.

VEZANI TEKST - Zasad ništa od ukidanja akciza na naftu, SNSD bio protiv hitne procedure

Prije četiri dana je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, između ostalog, istakao da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa. On je ovo kazao na sastanku s Annalenom Baerbock, ministricom vanjskih poslova Njemačke. Na to mu je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a odgovorio da mu to neće proći.

S druge strane, Dodik je novinarima tvrdio kako je od Baerbock tražio da zagovara olakšice za BiH u Briselu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.