open-navfaktor-logo
search
Nezdravo
Sarajevo ponovo na vrhu svjetske liste gradova sa najzagađenijim zrakom
Sarajevo se po zagađenosti zraka ponovo našlo u vrhu svjetske liste sa zrakom nezdravim za osjetljive grupe.
18.08.2023. u 12:09
get url
text

Podaci specijalizovne internetske stranice IQAir pokazali su da je bosanskohercegovačka prijestolnica oko 11 sati u petak imala indeks zagađenja od 149, po čemu je druga na listi najzagađenijih gradova na svijetu. Prvi je Bagdad, glavni grad Iraka, sa indeksom od 152.

Prema skali zagađenja zrak je nezdrav za osjetljive grupe sa indeksom od 101 do 150, a kada indeks pređe 150 smatra se nezdravim.

Na sajtu bh. nevladine organizacije "Eko akcija" objavljeno je da je u 11 sati indeks kvaliteta zraka iznosio 142 te da je nezdrav za osjetljive grupe.

VEZANI TEKST - I danas, usred augusta, u nekoliko bh. gradova udišemo nezdrav zrak; Podić: Od 160.000 vozila u KS, tri četvrtine su dizelaši

- Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani - upozorenje je za ovaj stepen zagađenja zraka.

Ovih dana ljudi koji žive u naseljima na višoj nadmorskoj visini, mogu vidjeti nešto kao izmaglicu koja se nadvija nad gradom, a podsjeća na nakupine prašine, kojoj je uzrok zagađenost zraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.