open-navfaktor-logo
search
Jad i čemer
Sarajevska akademska kaljuža: Mailovi anonimusa, spletke, klevete... Na šta je spao izbor za rektora UNSA
AUTOR: E. G.
02.07.2024. u 13:19
get url
text
Almira Hadžović-Džuvo i Tarik Zaimović
Almira Hadžović-Džuvo i Tarik Zaimović
Medijima je sinoć, dva dana pred izbor rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA), poslan mail sa adrese [email protected], potpisan sa "Zdrava sarajevska Akademija". U sarajevskoj akademskoj zajednici malo šta je zdravo, a ponajmanje pojedini istaknuti profesori i dekani, čiji je jedini interes moć i novac koji se obrće u krugovima UNSA što iz budžeta, što preko raznih projekata. 
Na takav mail "zabrinutog" anonimusa, mada se opravdano sumnja da iza njega stoji jedan u bijelom mantilu, čije prljave spletke, političke i obavještajne veze poput karijesa štete UNSA, i ne samo UNSA, reagirala je Almira Hadžović-Džuvo.
Dakle, kandidatkinja za rektoricu UNSA reagirala je jutros na anonimni mail u kojem se iznose gnusne optužbe na račun njenog protukadidata Tarika Zaimovića. Šta tu može biti sumnjivo? Pa sve. 
Zašto bi se Hadžović-Džuvo uopće oglašavala po pitanju anonimnog maila sa kojim nema nikakve veze i ne zna koji stoji iza njega? 
Krenimo redom. 
"Zdrava sarajevska Akademija" ne želi Tarika Zaimovića na čelu UNSA i u mahalsko-obavještajnom, više mahalskom, maniru pokušava naštetiti njegovom izboru. Tako se navodi da je javnosti prilično nepoznati i ni po čemu zapaženi Zaimović favorit aktuelnog rektora.
- Teško kompromitovani rektor Rifat Škrijelj, već izvjesno vrijeme za svog nasljednika priprema radikalnog i nesposobnog Tarika Zaimovića - piše ovaj zabrinuti anonimus, za kojeg se opravdano sumnja da je osoba duboko involvirana u političko-obavještajne krugove, neko ko intenzivno lobira za Hadžović-Džuvo. 
Da bi cijela stvar bila još apsurdnija, anonimus u bijelom mantilu navodi da je "Škrijelj osigurao podršku cijelog NiP-a i SDA, ali i zloglasnog narkokartela Tito i Dino"! Zatim se navodi rečenica, nakon koje nema potrebe dalje čitati: 
- O ovome je već pisao ugledni novinar Slobodan Vasković i objektivni mediji poput Dnevnog avaza!
Kako što rekosmo, malo šta je zdravo u sarajevskoj akademskoj zajednici, a rasuđivanje ponajmanje. 
Zaimovića, o kojem gotovo niko u javnosti i ne zna ništa, se preko Škrijelja povezuje sa narkokartelom, braćom Čampara, vehabijama, al murdama, karišicima, drndama, miladinima... Sve gore od goreg i sve utuživo. Zato se valjda (ne)zdrava sarajevska akademija "hrabro" nije ni potpisala na takve navode. 
Škrijelj na terenu, opisuje ovaj anonimus u mailu, koristi obavještajne podatke koje mu dostavljaju ti kompromitirani policajci, narkokartelaši i tome slično, "kako bi pokušao kompromitovati poštenu i stručnu profesoricu Almiru Hadžović-Džuvo, ali i sve one koji imaju namjeru podržati uglednu profesoricu Džuvo"!
Ugledna profesorica Hadžović-Džuvo sačekala je da noć prođe, ali i nije baš dokazala da je jutro pametnije, pa se očitovala o tom anonimnom mailu iako ju niko nije "vukao za jezik". Naprotiv, samo je izazvala sumnju da je upućena u informacije ko stoji iza tog maila. 
U njenom reagiranju na anonimna pisanja malo je osude gnusnih optužbi na račun njenog protivkandidata i malo više predstavljanja i pohvala na svoj račun. 
- Želim se izričito ograditi od sadržaja tog e-maila, kao i do svih onih podržavaju ovakav i slične načine komunikacije u medijskom prostoru. Ovakav sadržaj koji je pun uvreda, neistina, pritisaka, nanosi štetu Univerzitetu u Sarajevu, cijeloj akademskoj zajednici i meni kao kandidatu za časnu poziciju rektora.
Kao kandidat za rektora Univerziteta u Sarajevu, moja vizija je usmjerena na unapređenje obrazovanja, promoviranje akademske izvrsnosti, transparentnosti i etičnosti u svim aspektima rada Univerziteta. Moj cilj je stvaranje okruženja u kojem se svi članovi univerzitetske zajednice mogu slobodno izraziti, razmjenjivati ideje i doprinositi razvoju institucije bez straha od pritisaka, ucjena ili prijetnji.
Naglašavam da su ovakvi zlonamjerni napadi u potpunoj suprotnost sa svim mojim ljudskim i etičkim principima koje sam dokazala u mojih 27 godina akademskog rada na Univerzitetu u Sarajevu, uspjevajući očuvati vlastiti integritet. Umjesto da se bavimo neosnovanim optužbama i prljavim političkim igrama, trebamo se fokusirati na stvarne probleme i izazove s kojima se Univerzitet suočava. Samo zajedničkim naporima i konstruktivnim dijalogom možemo unaprijediti kvalitet obrazovanja i osigurati svjetliju budućnost za naše studente i društvo u cjelini.
Pozivam sve članove Senata, kao i širu akademsku i javnu zajednicu, da se suzdrže od širenja dezinformacija i da se usmjere na pozitivne promjene koje će doprinijeti napretku Univerziteta u Sarajevu.
Univerzitet u Sarajevu je institucija sa dugom tradicijom koja zaslužuje liderstvo koje će raditi u interesu svih članova zajednice, a nikako za lične ili političke koristi. Stoga, molim vas da pažljivo procijenite sve informacije i donesete odluke koje će doprinijeti izgradnji boljeg, našeg Univerziteta, kakvog svi dobronamjerni članovi akademske zajednice žele - navela je Hadžović-Džuvo, inače bivša smijenjena dekanesa Medicinskog fakulteta, za čiju je smjenu 2017. godine glasalo 58 od 59 članova Naučno-nastavnog vijeća. Onaj jedan glas je bio nevažeći. 
Nije nebitno spomenuti, a zbog maila onog anonimusa, smjeni Hadžović-Džuvo se tada protivio upravo rektor Škrijelj, čiju je obilatu podršku uživala uprkos tome što je na mjestu dekanese nisu htjeli više vidjeti ni uposlenici ni studenti. 
U kakvoj se kaljuži valja UNSA i sarajevska akademska zajednica ponajbolje ilustrira činjenica da se niko više nije htio ni prijaviti, pa je izbor za rektora spao na Tarika Zaimovića i Almiru Hadžović-Džuvo, eksponente interesnih grupa, zainteresiranih za sve osim ugleda Univerziteta i nauke u njemu.  
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.