open-navfaktor-logo
search
Škrijelju istječe mandat
Raspisan konkurs: Mnogi ga vide kao budućeg rektora UNSA, Turčalo kaže da se neće prijaviti
AUTOR: Am. S.
07.06.2024. u 16:06
get url
text
Sead Turčalo
Sead Turčalo
Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prije nekoliko dana raspisao je konkurs za novog rektora za mandatni period 2024-2028. godina.
Uvjeti koje kandat treba ispunjavati jesu da je državljanin Bosne i Hercegovine, da je u radnom odnosu na Univerzitetu u Sarajevu, da je izabran u naučno-nastavno zvanje redovnog profesora, naučno zvanje naučnog savjetnika ili u umjetničko-nastavno zvanje redovnog profesora sa odbranjenim doktoratom umjetnosti, odnosno nauka, da kandidat koji ima izbor u naučnonastavno zvanje redovni profesor ispunjava obaveze utvrđene u članu 134. stav (2) Zakona o visokom obrazovanju (Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 36/22), da nije osuđivan za krivično djelo ili da se protiv njega / nje ne vodi krivični postupak.
Kako je aktuelnom rektoru Rifatu Škrijelju ovo drugi uzastopni mandat, on se prema Statutu UNSA ne može ponovo kandidovati.
U javnosti se ranije provlačila informacija da bi dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo mogao biti jedan od potencijalnih kandidata za ovu poziciju. Međutim, Turčalo je u izjavi za Faktor demantovao ove navode.
- To je bila sam spekulacija. Neću konkurisati – kazao nam je Turčalo.
Kako su nam kazali iz UNSA, nisu zaprimili nijednu prijavu na konkurs.
Rok za prijavljivanje zainteresiranih kandidata je petnaest dana od datuma objavljivanja konkursa. Nakon toga komisija za provođenje procedure izbora rektora u roku od 15 dana izvještava Senat o kandidatima koji ispunjavaju uvjete utvrđene konkursom.
U roku od sedam dana od datuma podnošenja izvještaja komisije saziva se sjednica Senata na kojoj se usvaja izvještaj i na koju se pozivaju kandidati koji ispunjavaju uvjete za izbor. Na istoj sjednici Senat bira rektora, a proceduru glasanja provodi komisija koja se imenuje na toj sjednici.
Rektor se bira tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova Senata, na mandatni period od četiri godine sa mogućnosti još jednog uzastopnog izbora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.