open-navfaktor-logo
search
Tužbe
Šatorović: Granski sindikati za članarine Savezu samostalnih sindikata BiH duguju više od 1,2 miliona KM
Dug granskih sindikata prema Savezu samostalnih sindikata BiH na ime članarine iznosi više od 1,2 miliona KM, rekao je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.
14.02.2023. u 07:42
get url
text

Zbog neplaćanja članarina 12 granskih sindikata, 15 uposlenika SSSBiH već 25 mjeseci nemaju plaće.

Riječ je o granskim sindikatima koji Šatorovića ne priznaju za predsjednika SSSBiH, a koje je Savez tužio zbog neuplaćivanja članarine.

VEZANI TEKST - Šatorović: Prikupljamo novac kako bismo uposlenicima SSSBiH do Nove godine isplatili barem jednu plaću

- Kada su u pitanju zaposlenici Saveza samostalnih sindikata BiH, nažalost još nisu okončani sudski sporovi po pitanju naplate članarine prema Savezu, osim jednog koji je u fazi izvršenja, zbog čega nismo u mogućnosti u cijelosti izmiriti dugovanja koja trenutno Savez ima prema 15 radnika.

Dinamika isplata zaostalih plaća zavisi isključivo od brzine rješavanja sudskih sporova po ovom pitanju ili ukoliko granski sindikati koji duguju članarinu prema Savezu samovoljno izmire svoje obaveze, čime bi se automtski okončali sudski sporovi i isplatile sve zaostale plaće u cijelosti - kazao nam je Šatorović i dodao:

- U ovom trenutku radnicima nije isplaćeno 25 plaća za što je potrebno oko 500.000 KM. Podsjetit ćemo da u ovom trenutku dug granskih sindikata prema Savezu na ime članarine iznosi više od 1.200.000 KM, što je ujedno osnovni i jedini razlog zbog čega nisu isplaćene plaće radnicima Saveza samostalnih sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.