open-navfaktor-logo
search
Najniža plaća
Šatorović: Još jedno poniženje za radnike u režiji Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca
U trenutku kada potrošačka korpa košta gotovo 3.000 KM i kada inflacija prijeti da će većinu stanovništva dovesti do ruba siromaštva, odlazeća Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Novalićem, zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH i pojedinim predstavnicima granskih sindikata tvrdi da je 596 KM, koliko će od 01. 01. 2023. iznositi najniža plaća u Federaciji BiH dovoljno za život, ističe u saopćenju za javnost predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović.
29.12.2022. u 08:48
get url
text

VEZANI TEKST - Sjednica ESV FBiH: Šta o minimalnoj plaći misle sindikati, a šta poslodavci

- Nije važno što time direktno idu protiv već usvojenog Nacrta zakona o minimalnoj plaći koji je u javnoj raspravi i kojim je predviđeno da ona iznosi 1.000 KM, važno je da ovim poručuju desetinama hiljada radnika i radnica u FBiH da ih apsolutno nije briga kako žive, kako će prehraniti sebe i članove svojih porodica, ali i da im je očigledno jedina opcija da bolji i dostojanstveniji život potraže izvan granica Bosne i Hercegovine - navodi Šatorović i dodaje:

- Da nije žalosna, onda bi definitivno bila smiješna "svađa" predsjednika Sindikata Elekrtroenergetskih radnika BiH Mevludina Bektića sa Vladom jer ne pristaju na prijedlog sindikata koje predvodi na najnižu plaću u iznosu od 605 KM. Samo za prehranu četveročlane porodice je posljednjih mjeseci potrebno izdvojiti više od 1.200 KM.

VEZANI TEKST - Bektić: Prijedlog Vlade FBiH je da najniža plaća od 1. januara bude 596 KM

Šatorović dodaje da pokušaj da se sramotna odluka ublaži ponudom poslodavcima da, ukoliko žele, mogu povećati taj iznos i za 400 KM nije ništa drugo do amnestiranje onih koji su do sada radnike prijavljivali na "minimalac", a ostatak plaće im isplaćivali u kovertama. Na ovaj način će se, smatra, ti i takvi prikazati kao brižni poslodavci koji će svojim radnicima "povećati" plaće.

- Savez samostalnih sindikata BiH osuđuje ovakvo sramno ponižavanje radnika i radnica u Federaciji BiH i to u vrijeme najteže ekonomske krize i nastavit će aktivnosti na tome da Federalni parlament usvoji pomenuti Zakon i time ponovo pokaže da zakonodavna vlast u FBiH ima daleko više sluha za radnike i radnice od, na sreću odlazeće, izvršne vlasti, Udruženja poslodavaca FBiH i, nažalost, nekolicine politički podobnih pojedinaca koji su na čelu granskih sindikata - saopćio je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.