open-navfaktor-logo
search
Iz Delegacije EU-a za Faktor
Sattler: Bilo kakav bojkot izbora 2022. bio bi neprihvatljiv
Medijski izvještaji da je ambasador Johann Sattler iznio mišljenje da se Opći izbori 2022. ne mogu održati prema postojećem Izbornom zakonu, netačno predstavljaju njegov stav o izbornoj i ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini, rečeno je Faktoru iz Delegacije Evropske unije u BiH.  
14.06.2021. u 10:01
get url
text

Ambasador Sattler je, naglašavaju oni, više puta izjavio "da 2021. godina, kao neizborna godina, predstavlja jedinstvenu priliku za napredak u rješavanju dugotrajnih nedostataka u načinu održavanja izbora u Bosni i Hercegovini".

VEZANI TEKST - Alma Čolo: Jesmo li zemlja tri konstitutivna naroda i dva entiteta?

- Prvo i najvažnije, reforma treba okončati diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti ili prebivališta i u potpunosti primijeniti sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". Reforma također treba osigurati poštene, transparentne i demokratske izbore rješavanjem nedostataka utvrđenih u preporukama u OSCE/ODIHR-a, relevantne Venecijanske komisije, kao i preporukama GRECO-a Vijeća Evrope.

Što se konkretno tiče izbora 2022. godine, ambasador Sattler vjeruje da bi bilo kakav bojkot bio neprihvatljiv. Iako zahtijeva poboljšanje, postoji izborni okvir, koji je već omogućio održavanje Općih izbora 2018. godine, a institucije rade. Na horizontu nema neizbježne političke paralize i očekujemo da će svi politički akteri sarađivati ​​u dobroj namjeri kako bi osigurali dobro funkcioniranje javnih institucija. Također, pozivamo političke aktere da ne propuste priliku koju 2021. godina predstavlja za provođenje prijeko potrebnih reformi – pojašnjavaju iz Delegacije EU-a u BiH.

Poručuju da "kao šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Sattler ne podržava bilo kakve promjene Ustava ili Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi bile u suprotnosti s evropskim demokratskim standardima".

- Demokratija je temeljna vrijednost Evropske unije, a kako bi se ostvario napredak na putu ka EU, kako je definisan u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, Bosna i Hercegovina će trebati riješiti demokratske i funkcionalne nedostatke. Kao što je navedeno na početku, reforma prije svega treba okončati diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti ili prebivališta i u potpunosti primijeniti sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Reforma također treba osigurati da se svaki glas računa rješavajući nedostatke navedene u preporukama OSCE/ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i preporukama GRECO-a Vijeća Evrope.

Međutim, ne postoji "unaprijed pripremljeno" rješenje. Na Interresornoj radnoj grupi je da uz podršku CIK-a, civilnog društva i građana Bosne i Hercegovine, pronađe rješenja zasnovana na principima dijaloga, saradnje i kompromisa, koja će osim toga omogućiti napredak na putu ka EU – kažu iz Delegacije EU-a u BiH.

Ističu da se "ambasador Sattler zalaže za rješenja koja će Bosnu i Hercegovinu približiti EU".

- Kao što je navedeno u prethodnim odgovorima, on je predan načelu nediskriminacije, kako je utvrđeno u presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje pored preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO komiteta Vijeća Evrope čine osnovu njegovog zagovaranja. Ambasador Sattler sastaje se s nizom ključnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući političke lidere. Njegova poruka je dosljedna - ako BiH želi postići napredak u približavanju EU, put je jasno naznačen u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, od kojih je jedno od najbitnijih implementacija sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" – zaključuju na kraju iz Delegacije EU-a u BiH.

Članovi Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine usaglasili su se u pogledu metodologije rada, te izglasali zaključak da se raspravlja o svim prijedlozima za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a da da se na kraju izjasne o svakom amandmanu pojedinačno.

VEZANI TEKST - CIKBiH predlaže: Uvesti vanredne izbore, utrostručiti kazne političkim strankama...

Iako je bilo protivljenja, posebno iz SNSD-a i HDZ-a BiH, čiji lideri i dalje smatraju da je CIKBiH nelegalan, Radna grupa razmatrat će i prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je sačinila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. 

Prije nekoliko dana, Odbor ministara Vijeća Evrope o provedbi presude "Sejdić i Finci" donio je odluku u kojoj je izražena najveća zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih da osiguraju da Ustav Bosne i Hercegovine i njegovo izborno zakonodavstvo budu u potpunosti usklađeni s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Iako se deklarativno zalaže za provedbu presude "Sejdić i Finci", lider HDZ-a Dragan Čović insistira na legitimnom predstavljanju. 

O tome je krajem prošlog mjeseca govorio i lider SDA Bakir Izetbegović. Kazao je da je tada posljednji put pitao Čovića postoji li volja da se popuni Vlada Federacije BiH i da se krene u razgovore, na što je Čović odgovorio pozitivno.

- HDZ tvrdi da im bošnjački narod bira predstavnike koji nisu legitimni, dok SDA tvrdi da manjina u domovima naroda, a to je HDZ, nameće volju većini, odnosno SDA-u i probosanskim strankama, ljevičarskim strankama, građanskim strankama, itd. - pojasnio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.