open-navfaktor-logo
search
Nagrada za opstrukcije
Sattlerov odlazak u Banju Luku: Dodik zaprijeti, a stranci koje je disciplinovao trče na sastanak
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler jučer je brže-bolje otišao u Banju Luku na noge predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, samo dva dana nakon što je čelnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata zaprijetio da će "RS odstupiti s evropskog puta ako se nastave blokade iz Evrope".   
03.03.2023. u 11:18
get url
text

VEZANI TEKST - Sattler otišao Dodiku na noge čim je on rekao da "silazi" sa EU puta, usput odslušao pridike o 1. martu

Slučajno ili ne, do objave ovog teksta Delegacija EU-a nije se zvanično oglasila o ovoj iznenadnoj posjeti. Kao da se nije ni desila. Državni i entitetski zastupnici smatraju kako se nastavlja neprincipijelan odnos međunarodne zajednice i njenih zvaničnika u BiH.

- Dodik je očigledno disciplinovao međunarodnu zajednicu. Ovo je postala ustaljena praksa, Dodik zaprijeti, stranci mu potrče u Banju Luku. Međunarodna zajednica se očigledno u BiH bavi samo bošnjačkim pitanjem i to tako da one koji su legitimni predstavnici naroda, koji su dobili povjerenje glasača, svede na njihovu razumnu mjeru.

Šalju poruku, budite dio opozicije, pričajte šta hoćete, ali ne možete utjecati na politčka zbivanja - izjavio je za Faktor Edin Ramić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ramić je kao aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica imao konkretan prijedlog za Sattlera.

- On bi trebao iskoristiti svoj položaj i instituciju koju predstavlja da se osiguraju sredstva za izgradnju objekata za Bošnjake povratnike u RS. Ta sredstva nisu predviđena u budžetima BiH i RS-a.

Dalje, imamo primjere kako su pojedini objekti izgrađeni za nepostojeće osobe. Taj skandal je zataškan u RS-u. Da sam ja to kao ministar uradio, završio bih u zatvoru. Ovako, nikome ništa, iako je za izgradnju potrošen novac EU-a - ističe Ramić. 

 

Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, smatra da se ovim potezom Sattlera nastavlja kontinuitet politike međunarodne zajednice. 

VEZANI TEKST - Dodik: Ako se nastave blokade iz EU, Republika Srpska odstupa od evropskog puta

- Nagrađuju se oni koji vrše opstrukcije, oni koji su na crnim listama. Međunarodna zajednica postala je dosljedna, nagrađuje ljude popot Dodika koji javno negira presuđeni genocid, sve što je bosansko i samu državu BiH - naglasio je Mešalić za Faktor.

Reagovao je i Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

- Zna li neko pita li ovaj Sattler u ime EU Dodika što negira genocid, veliča presuđene ratne zločince za genocid, što odlikova Vladimira Putina, što negira bosanski jezik, što obilježava neustavan Dan Rs 9.januar, što entitet Rs progoni hafiza Mahića, što napada Islamsku zajednicu… - napisao je Salkić na Twiiteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.