open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Savez samostalnih sindikata: "Poslodavci su spremni zavući ruku u džepove najugroženijih da bi sačuvali svoj kapital"
Nakon svih zahtjeva kojima smo svjedočili ovih dana od Udruženja poslodavaca, čak i onima koji su imali i najmanje vjere u "dobronamjerne" prijedloge predstavnika ovog udruženja, sad nema za to razloga, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.
07.04.2020. u 19:24
get url
text

- Oni su čak spremni zavuči ruke i u džepove penzionera, boračke i socijalne naknade, sve moguće, samo da bi sačuvali svoj kapital i dobit koju su stekli tokom ranijeg perioda poslovanja - navodi se dalje u saopćenju.

VEZANI TEKST - Šatorović: Čestitam premijeru Novaliću i Vladi na predloženim mjerama, neki poslodavci su prevarili radnike

Ostatak saopćenja u nastavku prenosimo u cijelosti: 

- Daj smanjuj plate u javnom sektoru, daj smanjuj penzije, boračka i socijalna davanja, doprinose, obaveze, poreze, daj poticaje, daj subvencije, a uz sve to oni otpuštaju radnike. Zatvorile se firme 15 dana, to je opći jad i kuknjava, kukaju "gazde" kao da za hljeba nemaju, ali nikome ne pada na pamet da se odrekne malo kapitala, odnosno, dobiti i svih onih silnih pokretnih i nepokretnih stvari koje su stekli zahvaljujući predanom radu upravo tih radnika koje otpuštaju danas i zahvaljujući državi koja im je omogućila sigurnosni i svaki drugi ambijent za poslovanje i poslovne uspjehe.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve izazove s kojima se susreće, neće dozvoliti da se umanjuju radnička prava i krše pozitivni zakonski propisi iz oblasti radno pravnog zakonodavstva.

Političari se trebaju odreći enormno visokih primanja, njima se trebaju smanjiti plate, pogotovo one koje su iznad dvije ili tri prosječne plate, a zakonom bi se trebala ograničiti maksimalna plata, odnosno, primanja u javnom sektoru, kao što bi se i poslodavci trebali odreći dijela svoje dobiti ili kapitala, a sve kako bi sačuvali radnike i radna mjesta, koji će im sutra, kad sve ovo jednom bude juče, ponovo donositi i dobit, i kapital.

Valjda bi se oni koji imaju najviše trebali solidarisati, jer imaju i najviše obaveze i razloga da pokažu odgovornost, a ne da svakodnevno zapinju za minimalne ili prosječne radničke plate, koje su ionako nedovoljne za mjesečne potrošačke obaveze.

Ali kad su još naši političari i kapitalisti pokazali solidarnost i odgovornost, čast rijetkim izuzecima.

VEZANI TEKST - Udruženje poslodavaca: Zvanično nismo tražili smanjenje penzija, slažemo se s Novalićem

Minimalna i prosječna primanja radnika, kao i penzije, odnosno, boračka i socijalna primanja, nećete dirati po cijenu "radničke Corone" koja bi bila pogubnija upravo za političare i kapitaliste, nego što je to slučaj sa virusnom Coronom.

Sve što bude predloženo od Vlade ili poslodavaca, a što zaista bude realan i objektivan prijedlog, spremni smo podržati, ali očekivati da podržimo da oni koji imaju najmanje nemaju ni to, kao i da oni koji imaju jedva dovoljno, po raznoraznim prijedlozima ostanu i bez tog dovoljnog, e takvo nešto neće proći, ni poslodavcima, ni bilo kome drugom.

Neće nikome proći "lov u mutnom", a da za taj lov nećemo tražiti svaki vid odgovornosti, navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.