open-navfaktor-logo
search
Obratio se Vijeću sigurnosti UN-a
Schmidt: Postoje prijetnje po mirovni sporazum, predsjednik i zvaničnici RS-a napadaju Dejton zapaljivom retorikom
Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati "25 posto teritorije, ostatak im ne pripada". Neki su to protumačili kao poziv na etničke incidente.
AUTOR: E.D.-Š.
30.04.2024. u 23:32
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini obraćajući se videolinkom Vijeću sigurnosti UN-a na čijoj sjednici je tema Bosna i Hercegovina, kazao je da postoje prijetnje po mirovni sporazum, te da iz entiteta Republika Srpska dolazi zapaljiva retorika. On se obratio nakon govora članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović koja se obrušila na njega.
- Moj mandat je da nadzirem implementaciju Dejtonskog sporazuma i o tome izvještavam Vijeće sigurnosti UN-a. Već sam podnio svoj izvještaj, 65. po redu za skoriju raspravu. Bit će mi čast izvijestiti. Tema današnje sjednice zahtijeva da se dodatno obratim. Pismo gospođe Cvijanović koje smo mogli pročitati ne poštuje ispravno činjenice i pravni okvir BiH. Nadam se da shvatate da neću odgovarati na riječi koje bih ocijenio kao uvrede. Ovo nije mjesto za to. Pozivam na više tačnosti. Nažalost, jedino što vidim je zlonamjerno i pogrešno tumačenje u odnosu na Dejtonski sporazum - kazao je na početku obraćanja Schmidt i dodao:
- Prema tom sporazumu, ja moram biti garant postojanja entiteta koji su i prema Ustavu dijelovi BiH koja ima međunarodni subjektivitet. Ti entiteti su FBiH i Republika Srpska, a tu je i Brčko distrikt BiH. Niko nema nikakvu namjeru da raspusti bilo koji od tih dijelova. Ne znam ko je profesor kojeg ste spomenuli, ali možemo se složiti da je u krivu. BiH je integralni dio BiH - rekao je.
Schmidt je kazao da postoje prijetnje po mirovni sporazum, te da iz entiteta Republika Srpska dolazi zapaljiva retorika.
- Postoje li prijetnje po mirovni sporazum? Da. Predsjednik i zvaničnici entiteta RS napadaju Dejton kroz zapaljivu retoriku o odvajanju države i otcjepljenju RS-a od BiH. Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati "25 posto teritorije, ostatak im ne pripada". Neki su to protumačili kao poziv na etničke incidente. To je antidejtonski, neustavno i odbijanje sporazuma. Prijetnje po tetitorijalni integritet postoje, gospođa Cvijanović je sebe predstavila kao jednog od tri člana Predsjedništva, a u septembru se priključila pozivima da se blokira administrativna linija razgraničenja dva entiteta uspostavljena Dejtonskim sporazumom - naglasio je Schmidt.
Ukazao je da postoji opasnost od ugrožavanja mira i stabilnosti u BiH.
- Postoje svjesni napori da se dovedu u pitanje mir i stabilnost, EUFOR i visoki predstavnik su usaglašeni u toj ocjeni. Prema procjeni EUFOR-a, sigurnosna situacija se stabilizirala, izazovi se pojavljuju zbog političkih tenzija. To se pokreće retorikom i djelovanjem predstavnika iz RS-a. Nešto od toga ste upravo i vidjeli. Srećom, tenzije iz RS-a još nisu prešle u nasilje - rekao je Schmidt.
Poručio je kako je mirovni sporazum neizostavni element mirne budućnosti u BiH i regiji.
- Vjerujem da trebamo ostati posvećeni tom putu. Podsjećam političke aktere na obavezu da se pridržavaju mirovnog sporazuma i sarađuju sa mojim uredom. Pismo kao ono od Cvijanović ne ispunjava dužnost onih na odgovornim pozicijama. Upravo suprotno - rekao je Schmidt u obraćanju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.