open-navfaktor-logo
search
Odbaciti sve pokušaje minimiziranja
Schmidt: Rezolucija o Srebrenici mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 12:16
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozdravlja Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Odluka o donošenju Rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice, saopćio je OHR.
- Rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran - rekao je Schmidt.
Visoki predstavnik poziva sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da udruže snage u nastojanju da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine kao dijela evropske porodice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.