open-navfaktor-logo
search
Bonske ovlasti
Schmidt suspendirao Zakon o imovini RS-a do odluke Ustavnog suda BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, a koji za dva dana treba stupiti na snagu. On je privremeno suspendirao ovaj Zakon, sve dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku o ovom zakonu. Odluke stupaju na snagu odmah po objavi na stranici OHR-a. 
12.04.2022. u 18:37
get url
text

VEZANI TEKST - Zakon kojim Dodik od države otima imovinu nije upućen Vijeću naroda: Bošnjaci ponovo idu na Ustavni sud BiH

Svoju odluku saopćio je večeras. 

- Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reperkusije za građane i potencijalne strane investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo - rekao je Schmidt.  

Visoki predstavnik je pojašnjavajući svoje odluke kazao da ovo ne znači da državna imovina ne treba da se raspodijeli između entiteta, države i drugih nivoa.

- Pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH. Građanima RS-a želim reći da odluke koje sam donio nikako ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom mirovnom sporazumu i to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za odlučivanje protiv Ustava, a ono što smo vidjeli u Banjoj Luci je nepoštivanje Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS-a narušio bi pravnu sigurnost i investiciono okruženje. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da je ono u šta investiraju u skladu sa zakonom - rekao je Schmidt.

VEZANI TEKST - Schmidt o državnoj imovini: Pozivam vlasti RS-a da Zakon koji je usvojio NSRS odmah stave van snage

Naveo je kako radi na pravnoj sigurnosti i pozvao sve da sjednu i donesu razumno rješenje o imovini nakon 14 godina razgovara bez rezultata.

- Prijatelji, politika u demokratiji traži da svi doprinesu državi i cjelini, a ne da gledaju samo na vlastite džepove. Svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, bilo da je riječ o državi, kantonima. Ne smije biti jednostranih odluka - naglasio je on, te dodao: 

- Jednostrane odluke ne funkcioniraju ni u porodicama između braće i sestara, pa ni u državi. Sjedite sa svojim sestrama i braćom, prijateljima i s onima koji vam se toliko ne sviđaju, razgovarajte i donesite odluke, a nemojte donositi nezakonite zakone.

- Onima koji su dobili zadatak da rade nešto što ne žele da rade, poruka, koliko se potezi povuku protivno ovoj pravnoj stvarnosti, odnosno mojoj odluci, svi uključeni će snositi pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i o transakcijama. Optimističan sam i nadam se da ćemo doći do dobrih odluka. Spreman sam, ali nisam tu samo da dijelim sreću, nego sam tu da govorim i o stvarnosti koje imaju pravni kontekst. Ja sam iskoristio svoje izvršne ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed, a neke ljude doveo razumu - istakao je visoki predstavnik. 

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, Narodna skupština RS-a usvojila je 10. februara 2022. godine. U Službenom glasniku RS-a objavljen je 5. aprila 2022. godine Ukazom predsjednice RS-a Željke Cvijanović. 

Alija Tabaković, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a već je najavio da će ili ovaj ili Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta BiH podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražiti ocjenu ustavnosti. 

Apelacija je već spremna i čeka se 14. april, dan kada Zakon stupa na snagu kako bi bila upućena Ustavnom sudu BiH. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.