open-navfaktor-logo
search
Koraci se znaju
Zakon kojim Dodik od države otima imovinu nije upućen Vijeću naroda: Bošnjaci ponovo idu na Ustavni sud BiH
Iako su do sada u Vijeće naroda Republike Srpske, zakoni usvojeni u entitetskoj Narodnoj skupštini proslijeđivani samo nekoliko sati poslije održane sjednice, ovoga puta Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a još nije došao u klubove naroda.
14.02.2022. u 15:38
get url
text

Takvo što je iznenađujuće i za šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Aliju Tabakovića, koji kaže da već pet dana materijali iz NSRS-a ne stižu.

VEZANI TEKST - Udar na državu: NSRS usvojio zakonske akte kojim se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH

- Pokušavao sam saznati zbog čega je to tako, ali nisam dobio povratnu informaciju. Čim dođe ovaj zakon, održat ćemo konsultacije unutar našeg kluba, te se konsultovati sa pravnim ekspertima i donijet ćemo odluku. Najvjerovatnije da ćemo donijeti odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa. Znamo da to neće proći na sjednici Vijeća naroda RS-a, i zato ćemo uputiti apelaciju Ustavnom sudu RS-a – pojašnjava Tabaković za Faktor, dodajući da u dosadašnjoj praksi uvijek ih je odbijao entitetski Ustavni sud.

- Stoga ćemo mi podnijeti kao klub apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao što smo to uradili i kada su u pitanju bili Zakon o šumama RS-a i Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a. I tada je Ustavni sud BiH utvrdio da šume nisu vlasništvo entiteta Republika Srpska, i ukinut je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu tako da će se ono morati knjižiti na državu BiH, a ne na entitet – podsjetio je Tabaković.

Naglašava i kako je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a, usvojen na sjednici NSRS-a 10. februara, nastavak uzurpacije ovlasti Parlamentarne skupštine BiH, te da je u suprotnosti sa ranijim odlukama Ustavnog suda BiH o šumama i poljoprivrednom zemljištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.