open-navfaktor-logo
search
Protiv novih odluka
Schmidt zabetonirao Dejton, a to vodi getoizaciji BiH, zašto se Čović prepao presuda iz Strazbura
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako je visoki predstavnik Christian Schmidt uradio ono što je u jednoj fazi trebao uraditi te da ne misli da on treba na bilo koji način djelovati kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno Ustava Federacije BiH.
21.02.2023. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Čović zadovoljan: Schmidt je uradio ono što je trebao, ne vidim razloga da dodatno intervenira

- Za sve one koji antidejtonski djeluju i blokiraju procese, imao je visoki predstavnik uvijek način kako s tim ljudima izaći na neki način svojim odlukama na kraj - poručio je Čović. 

Krajnje licemjerne izjave političara koji je označavan proteklih godina uz lidera SNSD-a Milorada Dodika kao glavni krivac za loše stanje u zemlji i političar koji je blokirao reformske procese.  

- Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ-a BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice - navedeno je u Rezoluciji Bundestaga usvojenoj prošle godine. 

Nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i amandmana na Ustav FBiH u izbornoj noći, visoki predstavnik Christian Schmidt odradio je posao za Čovića po nalogu Zagreba i zabetonirao etnoteritorijalni princip u Bosni i Hercegovini, kakav je utvrđen Dejtonskim sporazumom. 

Čoviću više ne treba da reagira Schmidt, koji se sada nalazi pod strašnim pritiscima zbog toga što je udovoljio zahtjevima isključivo jedne političke opcije, a svjesno zanemario pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura koje idu u pravcu stvaranja države BiH kao građanske. 

Schmidt za sve što je radio i radi nema podršku njemačke vlade ni Evropske unije, ali ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Predstavnici američke administracije koji su bili prije (Matthew Palmer) a i sadašnji (Gabriel Escobar) čuvaju leđa visokom predstavniku i za partnere su, nažalost, odabrali glavne kočničare i rušitelje države, Čovića i Dodika pod lošim izgovorom da će ih tako odobrovoljiti i smiriti u njihovim secesionističkim težnjama.

VEZANI TEKST - Mehmedović: Javnost mora znati šta Schmidt radi

SAD i dalje stoji na zabetoniranim temeljima iz Dejtona u vezi s načinom ustavno-pravnog organiziranja države BiH. Iako je sva priča počev od Richarda Holbrooka pa i drugih američkih zvaničnika da je 1995. napravljena greška što je priznata RS posipanje pepelom, Bidenova administracija i dalje stoji na temeljima udarenim u Dejtonu – etnoteritorijalno političko predstavljanje.

- O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a dotad je okvir Dejtonski sporazum - poručio je u nekoliko navrata Escobar. 

Pri tome, SAD je potpuno zanemario pet presuda iz Strazbura, ukupnu historiju, tradiciju i kulturu Evrope koja se temelji upravo na građanskom političkom predstavljanju.

Dejtonski sporazum, odnosno Aneks 4 Ustav BiH je napravio diskriminaciju koja ne postoji nigdje u svijetu. Schmidt svojim potezima, a potom i javnim istupima, umjesto da pokaže neutralnost koja ide u pravcu jačanja države, sve više lični na visokog predstavnika zaduženog samo za FBiH, a naročito za Bošnjake.

Umjesto da slijedi vanjsku politiku Njemačke i EU-a, koji idu za implementacijom pet presuda iz Strazbura, on u noći nametanja apsolutno ne sluša, nego se vraća na davno prevaziđeni model iz Dejtona kojim dodatno dalje betonira Ustav FBiH na etničkoj osnovi. A upravo to je agenda Hrvatske i HDZ-a u Bosni i Hercegovini jer su se i Zagreb i Čović prepali implementacije presude "Sejdić-Finci", a posebno "Zornić", kojima se apsolutno poništavaju sva rješenja iz Dejtona.

I umjesto kada je 2. oktobra nametao odluke, da implementira pet presuda iz Strazbura i presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Komšić", Schmidt se odlučio da ide na ruku Čoviću i betonira dejtonska rješenja koja vode ka getoizaciji Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.