open-navfaktor-logo
search
Pao dogovor
Trojka će zajedno nastupiti na izborima u Mostaru
AUTOR: Bljesak.info
18.06.2024. u 15:28
get url
text
Čelnici SDP-a, NiP-a i Naše stranke dogovorili su se da će zajedno nastupiti na lokalnim izborima Mostaru, potvrđeno je iz stranaka Trojke.
Kako saznaje portal Bljesak.info, dogovorili su to lideri stranaka čime je spriječeno da se neslaganja ovih stranaka na lokalnom nivou odrazi na zajednički nastup na izborima za mostarsko Gradsko vijeće koji bi se trebali održati u oktobru.
Ovo je treća službena koalicija koja će ujediniti snage za predstojeće izbore. Ranije su koaliciju potvrdile SDA, BH Zeleni te BPS Sefer Halilović, koji će na izbore izaći pod nazivom Koalicija za Mostar.
Druga potvrđena koalicija je između Demokratske fronte, Narodnog evropskog saveza (NES), Stranke za BiH i Prve mostarske partije pod imenom "Grade moj - DF, NES, SBiH i PMP".
Koalicija za Mostar je na predstavljanju poručila kako će joj poseban pokus biti "ustrajavanje na legitimnim zahtjevima vjerskih zajednica uvažavajući multietnički karakter Mostara i potrebe građana različitih pripadnosti posebno u kontekstu uređenja centralne zone" što znači politička borba za izgradnju centra Mevlana. Koalicija okupljena oko DF-a će se voditi platformom koja navodi da Mostar mora biti organiziran kao jedna, nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, administrativno, ekonomsko i kulturno središte Hercegovine.
- U Gradu Mostaru treba biti uvažen građanski princip življenja, uz punu ravnopravnost svih naroda i građana koji žive u Mostaru, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost - navedeno je iz ove koalicije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.