open-navfaktor-logo
search
Sporazum stranaka
SDA, SBiH i DF o dogovoru za oktobarske izbore u KS: Ko su kandidati za načelnike
AUTOR: A. G.-Z.
14.06.2024. u 10:59
get url
text
Albin Zuhrić, Faruk Kapidžić i Almir Bečarević
Albin Zuhrić, Faruk Kapidžić i Almir Bečarević
FOTO: Didier Torche
Kantonalne organizacije SDA, SBiH i DF u Sarajevu usaglasili su prije dva dana da "jedni drugima neće smetati" na Lokalnim izborima 6. oktobra.
Predsjednici kantonalnih organizacija SDA Faruk Kapidžić, SBiH-a Almir Bečarović i DF-a Albin Zuhrić danas su saopćili imena kandidata za načelnike općina u Kantonu Sarajevo.
Liste za općinska vijeća nisu dio dogovora, odnosno svaka od stranaka imat će svoje liste. Stranke će međusobno podržavati kandidate za načelnike općina u KS.
SDA će ponuditi kandidate za načelnike u Starom Gradu (Dženan Selimbegović), Vogošći (Migdad Hasanović), Ilijašu (Nermin Hodžić), Hadžićima (Eldar Čomor), Trnovu (Ibro Berilo) i Ilidži (Samir Lokvančić).
SBiH će ponuditi kandidate za načelnike u Novom Sarajevu (Muamer Bandić) i Novom Gradu (Semir Efendić).
DF će ponuditi načelničkog kandidata u Općini Centar (Denis Gratz).
Kada je u pitanju Stari Grad, kandidatu za načelnika iz SDA Selimbegoviću podršku daju njegova matična stranka i SBiH. DF nije dio dogovora u toj općini. 
- Mi nismo napravili dogovor u vezi sa Starim Gradom. Od početka smo imali situaciju podrške Irfanu Čengiću (SDP) na izborima koji su bili prije samo godinu dana, a u tom periodu od godine mislimo da je prihvatljivo radio svoj posao i da nema razloga da vodimo kampanju protiv njega. Naši partneri razumiju tu situaciju. Oni se ne slažu s nama u tome. Imaju svog kandidata u Satarom Gradu i mi nemamo nikakav problem da će oni raditi kampanju za svog kandidata - rekao je Albin Zuhrić, predsjednik Kantoanalnog odbora DF-a Sarajevo. 
Almir Bečarević osvrnuo se na ranije povlačenje NES-a iz razgovora sa ovim strankama. 
- NES je bio pozvan na razgovore i njihov je stav bio više kandidata u sarajevskim općinama. To se nije uklopilo u ovaj nivo dogovora jer smo svi mi, ove tri stranke, procijenjivali svoju snagu i mogućnosti na pojedininim općinama i bili smo realni. 
NES je želio jači nastup. Razišli smo se prijateljski, bez teških riječi - kazao je Bečarević.
Ove stranke su optimistične po pitanju rezultata koje očekuju na izborima 6. oktobra, pa najavljuju kraj vladavine Trojke (SDP, NiP i NS) u Kantonu Sarajevo. 
Njihovu konferenciju za medije možete pogledati u videu ispod. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.