open-navfaktor-logo
search
Nakon protesta
Sindikat i Vlada FBiH postigli dogovor: Rudari će dobiti plaće, u narednih 15 dana odluka o sudbini RMU Zenica
Autor: Am. S.
27.03.2024. u 14:08
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić
Završen je sastanak predstavnika Sindikata radnika rudnika u FBiH sa članovima Vlade FBiH, nakon što je danas oko 300 rudara svih rudnika koncerna Elektroprivrede BiH došlo na protestno okupljanje ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.
Kako je nakon sastanka u Vladi kazao resorni ministar Vedran Lakić utvrdili su "da postoje finansijska sredstva u budžetu Federacije BiH koja će se kroz određene procedure nastojati iskoristiti u narednom periodu za isplatu plaća rudarima Rudnika mrkog uglja u Zenici".
- Moram da kažem da smo konstatovali da zatečeno stanje u rudnicima nije bilo dobro. Sindikalna borba nije bila samo danas, ona traje unazad mnogo desetaka godina. Opredjeljenja smo da moramo zajedno se suočiti sa problemima i u narednom periodu dovesti rudnike na optimalan nivo. Danas je to rudnik u Zenici koji je akutni problem, ali svjesni smo da imamo mnogo više problema i u drugim rudnicima i da se moramo posvetiti proizvodnji - kazao je Lakić.
Press Vlada FBiH i Rudari
FOTO:
Ajdin Cocalić
1 od 6
left-arrowright-arrow
On je dodao da je "danas konstatovano da proizvodnja u RMU Zenica nije bila na zadovoljavajućem nivou," ali da su "kao Vlada prihvatili kolektivni ugovor da se plaće isplate, što će i biti učinjeno za januar i februar".
- Budućnost Zenice za naredni period će utvrditi stručni tim - kazao je Lakić, dodavši da će u narednih 15-tak dana biti odlučeno šta je to daljnja sudbina ovog rudnika.
Obraćanje je zaključio konstatacijom da plaće koje duguju radnicima zeničkog rudnika "moraju biti isplaćene na zakonit način", te da će "pokušati da to bude u najkraćem mogućem broju dana i učinjeno, kako bi te ljude obradovali da ta sredstva što prije imaju na svojim računima".
- Nastojat ćemo to uraditi čim prije - kazao je Lakić.
Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić je kazao kako očekuju da će već tokom naredne sedmice biti realizovano usaglašeno rješenje na bazi kojeg će biti isplaćene plaće za januar i februar.
- U slučaju da iz bilo kojeg razloga ne dođe do toga, sindikat radnika rudnika FBiH će odmah reagirati i o daljnjem djelovanju obavijestiti javnost u Bosni i Hercegovini - kazao je Husić.
On je kazao i da očekuju da se u narednih 15 dana konačno utvrdi status Rudnika mrkog uglja u Zenici.
- Spremni smo prihvatiti sve odluke koje će biti u skladu sa zakonom i da odluka bude onakva kakva garantuje zbrinjavanje radnika u skladu sa važećim zakonskim propisima, ali podvlačimo - analiza sveobuhvatna i konačna odluka u roku od 15 dana - kazao je Husić.
Oko 300 rudara iz sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.
Protest je organizovan po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plate za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine.
Tokom protesta uslijedio je sastanak dvije delegacije, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.