open-navfaktor-logo
search
Protest u Sarajevu
Rudari pred Vladom FBiH: S razglasa odjekivao "Šehidski rastanak", poručili da će doći svi, skupa sa porodicama
Autor: Am. S.
27.03.2024. u 10:54
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić
Autobusi sa rudarima sedam rudnika iz Koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda BiH stigli su u Sarajevo, gdje je u toku protest ispred zgrrade Vlade Federacije BiH.
Rudari
FOTO:
Ajdin Cocalić
1 od 26
left-arrowright-arrow
Nakon što su pješke stigli od Autobuske stanice u Sarajevu pred Vladu FBiH, upalili su baklje, a sa razglasa su se mogle čuti pjesme "Šehidski rastanak", "Bosno moja", kao i zvukovi pištaljki koje su sa sobom donijeli rudari.
Intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a potom se obratio jedan od predstavnika rudara, poručivši nadležnima iz Vlade FBiH da, ukoliko ne ispune njihove zahtjeve, "svi će doći pred Vladu, skupa sa članovima svojih porodica".
Protest se organizira po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine.
Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Kreka u Tuzli, rekao je da su njihovi zahtjevi kristalno jasni.
- Danas smo samo za to da se poštuje kolektivni ugovor. Potpisnik kolektivnog ugovora je Vlada FBiH i zato smo tu. Nisu isplaćene januarska i februarska plata, a to je obaveza prema kolektivnom ugovoru - rekao je Tokić.
Prema njegovim riječima, pitanje sudbine rudnika Zenica se rješava na drugi način, a to je izradom elaborata.
- Struka mora kazati kako i u kom obimu vidi taj rudnik. Nama je najbitniji socijalni aspekt, a to je uvezivanje staža, isplata otpremnina. Danas smo ovdje isključivo zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora. Ovakva tranzicija neće proći, napravit ćemo pakao. Danas je došlo koliko smo i rekli – oko 300. Ukoliko ne bude rješenja onda dolazimo i sa porodicama. Rudari moraju dobiti platu - istakao je Tokić.
Predstavnici rudara trenutno su u zgradi vlade FBiH
FOTO: Ajdin Cocalić
Senid Dizdarević iz rudnika u Zenici bio je danas na protestima u Sarajevu.
- Situacija nije dobra, tri mjeseca radimo bez plate, toplog obroka, ikakve naknade. Ljudi su u teškoj situaciji, krediti, računi…Sve pristiže, treba platiti račune - istakao je Dizdarević.
Kako je kazao, ukoliko se danas ne postigne rješenje, sljedeći put će doći u većem broju.
- Bojim se da se ne ponovi februar 2014. godine - dodao je Dizdarević.
Danas je tu bio i rudar Ermin Smaka iz rudnika u Kaknju.
IMG_20240327_121310
FOTO:
Didier Torche
1 od 5
left-arrowright-arrow
- Došao sam da podržim zeničke rudare, dva mjeseca nisu primili platu - rekao je Smaka koji ima još dvije godine do penzije.
Kako je kazao, kod njih u rudniku je dobra situacija.
Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu plaću iz ove godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.