open-navfaktor-logo
search
Iznijeli probleme
Sindikat policije pisao zastupnicima u KS: Pojedinci iz vlasti krive nas za narušenu sigurnost, a fali nas 700
Sindikat traži da se pod hitno osigura zapošljavanje otprilike 1.000 policijskih službenika, zimske i ljetne uniforme i zimska i ljetna obuća za sve policijske službenike
AUTOR: Faktor
24.06.2024. u 09:13
get url
text
Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo obratio se pismenim putem zastupnicima u Skupštini KS, pozivajući ih na rješavanje gorućih problema u policijskim strukturama, kao i zaustavljanje širenja negativnog konteksta o policiji u KS u vezi sa sigurnosnom situacijom.
U pismu Sindikata koje potpisuje predsjednik Viktor Ćatić upozorava se da javnost i neodgovorni pojedinci zakonodavne i izvršne vlasti spominju policiju KS sa sintagmom da su oni krivi za narušenu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevu.
- Na taj način, sa pogrešnom percepcijom u kojoj se ona fokusira na odgovornosti izvršilaca u policijskom organu, ispred svakog izvršioca u policijskom organu se stavlja prefiks, pojedinačno, u policijskom organu da je individualno odgovoran za današnju situaciju u Kantonu Sarajevo - navodi se u pismu.
Iz Sindikata podsjećaju da policijski službenici u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo rade u pokapacitiranošću, sa današnjim danom od oko 40 posto nedostajućih, odnosno više od 700 policijskih službenika u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji.
Podsjeća se također da su kompletnu uniformu, ljetnu i zimsku, policijski službenici posljednji put dobili prije više od sedam godina, a svršeni polaznici Policijske akademije, novopristigli policijski službenici, službu obavljaju bez jakni, samo u košuljama.
Ujedno, naglašava se da je vozni park u fazi raspadanja jer se vozila svakodnevno koriste, te zbog stalne upotrebe ona više nisu u funkciji, nego što jesu.
- Objekti u kojima rade uposlenici Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo su poražavajući. Uz čast izuzetaka objekata koji su izgrađeni početkom ovog vijeka, svi ostali objekti koji su na raspolaganju policijskom organu koji su naslijeđeni iz predratnog sistema su u fazi raspadanja i predstavljaju jedno ogromno ruglo za naš kanton, a i za nas kao davaoce usluga građanima. Posebno bismo izdvojili PU Centar, PU Novo Sarajevo, PU Ilidža i PS Trnovo - ističe se u pismu.
Sindikat traži da se pod hitno osigura zapošljavanje otprilike 1.000 policijskih službenika, zimske i ljetne uniforme i zimska i ljetna obuća za sve policijske službenike te da se zanove policijska vozila i postojeći objekti koje koriste policijski organi - saopćeno je iz Sindikata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.