open-navfaktor-logo
search
Idu u generalni štrajk
Sindikat poziva resornog federalnog ministra da naloži rješavanje situacije u RMU Zenica
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine uputio je danas poziv federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću za rješavanje problematike Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji rudari od ponedjeljka svakodnevno održavaju štrajk upozorenja, a od sutra u 15 sati najavili su i stupanje u generalni štrajk - potvrdio je predsjednik Sindikata ZD RMUZ Elvedin Avdić.
24.05.2023. u 15:08
get url
text

SSRRFBiH traži od ministra Lakića da "kroz pisani naredbodavni nalog" naloži generalnom direktoru JP Elektroprivreda BiH Admiru Andeliji i direktoru ZD RMUZ Mensuru Hukiću da "u roku od 48 sati riješe aktuelnu prooblematiku" u zeničkom rudniku te da osiguraju uvjete za primjenu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. 

Somenuta su pitanja, ističu iz SSRRFBiH, u nadležnosti poslodavca, odnosno JPEPBiH i ZD RMUZ-a.

- Sutra u 10 sati imamo sjednicu Sindikata ZDRMUZ-a u proširenom sastavu, nakon kojeg smo planirali u 12 sati obratiti se medijima te najaviti naše sljedeće poteze. Prema sadašnjem stanju, ostaje odluka i da ćemo sutra, a nakon što ponovo ujutro od sedam do osam sati, održimo najavljeni štrajk upozorenja, od 15 sati stupiti i u generalni štrajk - kaže za Fenu Avdić.

Kako ističe, račun preduzeća je još blokiran, a sutra je zadnji dan da, po kolektivnom ugovoru, bude isplaćena aprilska plaća.

- Zbog blokade računa nije izvjesno da ćemo dobiti aprilsku plaću niti da će nam biti isplaćen ostatak plaće za mart, odnosno novac koji je zaustavljen za otplatu rate kredita bankama za taj mjesec. Za isplatu stiže i rata kredita za april - napominje Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.