open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Sindikat se oglasio o Katici: Ministrova opomena za sve one u policiji koji ukazuju na probleme
Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo reagovao je na istup u medijima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice i predsjednika Sindikata policije KS Sadika Eće.
18.11.2022. u 12:00
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Na samom početku, uvaženog  ministra MUP-a Kantona Sarajevo, obavještavamo da mi nismo "neko" udruženje, nego je Sindikat udruženje kao i sva druga udruženja koja su osnovana i registrirana u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama (Službene novine FBiH broj: 45/02), a koja u svom nazivu imaju riječ Sindikat, sa jasno preciziranim ciljevima na zaštiti i unapredjenju radničkih prava i u tom pogledu ništa se ne razlikujemo od ostalih sindikata. Ukoliko postoji neki drugi propis koji reguliše zakonitost djelovanja sindikata (a ne postoji), molim da nas ministar upozna i naznači o kojem je propisu riječ. Ovdje moramo posebno naglasiti da dosadašnji sindikat nije ni d.o.o., a ni samostalna zanatska radnja, nego je, naravno, u skladu sa prethodno navedenim propisom udruženje.

VEZANI TEKST - MUP KS proganja i predsjednika sindikata, Vlada šuti: Problem im što se javno govori o lošim uvjetima rada

Naravno, ogromna je razlika u samom djelovanju po svim osnovama između nas i sindikata kojeg je ministar u svom gostovanju u televizijskom programu na N1 od 10.11.2022. godine spomenuo, što najbolje oslikava njegovu tvrdnji da je taj sindikat zajedno sa Upravom policije donio nekakav zaključak da se ne ide u nabavku uniforme za policijske službenike, nego da se čeka nova uredba o uniformi, koja se već duži vremenski period uređuje i samo Bog zna koliko će se još uređivati / čekati na njeno donošenje, a poslije toga će se naravno čekati i na nabavljanje iste, pa će policijski službenici na terenu biti tačno onakvi kako su isti i zastupani od onih čija je to obaveza. Nažalost, sve to primjećuju građani, kao i članovi radnih tijela Skupštine Kantona Sarajevo, a sve to je u gostovanju u televizijskom programu TVSA od 11.11.2022. godine potvrdio i član navedenog radnog tijela, uz napomenu da su oni (Komisija za sigurnost), još 2019. godine predložili određena rješenja tih problema, a za sve navedeno su ministar i Vlada Kantona Sarajevo uredno osigurali potrebna finansijska sredstva.

Nadalje, u svom gostovanju ministar je komentarisao i postupak protiv policijskih službenika / sindikalnih članova koji je otvoren kod nadležne organizacione jedinice u vezi s iznošenjem gore navedenih problema, te se ministar i prije okončanja postupka izjasnio da je to opomena za sve one koji ukazuju na probleme, na probleme koji nisu nikakva tajna i što ih svi vide i slijedom logike svi oni koji o tome govore bi trebali redom biti opomenuti, ali i da u budućnosti šute.

Sindikat, a i svi ostali kojima se krše osnovna radna prava bi trebali da shvate ministrovu konstataciju kao poruku da se ide u nekakvu "ilegalu", što je nama kao odgovornim ljudima apsolutno neprihvatljivo.

U djelovanju Sindikata i njegovih aktivista na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Viktorom Ćatićem, neće biti nikakve "ilegale", te je apsurdno da ministar traži od policijskih službenika da budu profesionalci u svom poslu i da šute na svoje probleme koje su detektovali ministar, Sindikat, Komisija za sigurnost i mnogi drugi.

VEZANI TEKST - Ćatić: Ministru i komesaru puna usta hvale, a policijski službenici rade u nehumanim uslovima

Što se tiče gostovanja na TVSA 11.11.2022. godine Sadika Eće i rada sindikata na čijem je čelu, sve je rečeno u njegovom izlaganju u istoj emisiji u kojoj je istupio i ministar, a posebno član Komisije za sigurnost kojom prilikom je član Komisije za sigurnost obznanio ono što nam je bilo nepoznato, da su još 2019. godine predložena odredjena rješenja, što je za svaku pohvalu. 

Nejasno je, u ķojem kontekstu je spominjao (Ećo Sadik) i povezivao naš Sindikat sa uniformom iz 2014. godine, a koja je koliko smo upoznati iz medija još davno poklonjena policijskim službenicima Bosansko-podrinjskog kantona i čini mi se policijskim službenicima Posavskog Kantona..., ne znam valjda su oni otporni na "kancer"!? 

Upravo, zbog svega gore navedenog i mnogih drugih stvari osnovan je Sindikat, koji se svojim dosadašnjim, trenutnim i budućim djelovanjem nameće kao partner poslodavcu, a ne kao neka odmetnuta grupa ili šta li već i sigurno ne onako kako ju je pokušao kritične prilike pretstaviti ministar u javnosti, a kako nas Sadik Ećo redovno u svojim izlaganjima predstavlja. Mi detektujemo probleme i predlažemo načine rješavanja istih u skladu sa zakonom i nismo puki poslušnici i nijemi posmatrači na nezakonitost, bahatost, kršenja osnovnih normi zagarantovanih međunarodnim kovencijama, ali ne i posmatrači netransparetnosti, i nadasve, neljudskosti u postupanju onih kojima bi trebala biti vodilja pravda, pravičnost i pravično postupanje u svom radu.

VEZANI TEKST - Sindikat poručio Upravi policije i MUP-u KS: Hitno se uključite u rješavanje problema u radu uposlenika

I na kraju, ulaganje u sigurnosni sistem nije luksuz nego potreba. Policija mora biti opremljena kako bi mogla adekvatno odgovoriti svim izazovima današnjice. Za razliku od MUP-a Kantona Sarajevo, u kojem, oni kojima je dat mandat da opreme policiju su nesposobni da nabave osnovna elementarna materijalno-tehnička sredstva za rad već duži vremenski period, MUP-ovi u drugim kantonima FBiH i druge policijske agencije u BiH redovno zanavljaju postojeću i uvode novu opremu u rad. Ko misli drugačije, zasigurno ne razumije situaciju i teško vrijeme u kojem živimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.