open-navfaktor-logo
search
Usvojili zaključke
Sjednica Predsjedništva SDA: Besmislene tvrdnje Dodika, Milanovića da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održalo je danas sjednicu na kojoj je, između ostalog, pozdravljena nova odlučnost Evropske unije, SAD-a, Velike Britanije i OHR-a u zaustavljanju udara na Dejtonski mirovni sporazum i stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i jasan odgovor na političke blokade i pokušaj ugrožavanja demokratskih standarda.
08.06.2022. u 19:57
get url
text
Predsjedništvo SDA
Predsjedništvo SDA

Odbacili su kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera, da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA. 

Ovo su zaključci sa sjednice Predsjedništva SDA, koje prenosimo u cijelosti.

VEZANI TEKST - Koliko je pametno da se Hrvatska zbog Čavare i HDZ-a BiH svađa sa SAD-om i staje na stranu Rusije

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja novu odlučnost Evropske unije, SAD-a, Velike Britanije i OHR-a u zaustavljanju udara na Dejtonski mirovni sporazum i stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i jasan odgovor na političke blokade i pokušaj ugrožavanja demokratskih standarda. Konkretni potezi, poput odluka Visokog predstavnika kojima su osigurana sredstva za održavanje izbora i trajno spriječena mogućnost blokade svih budućih izbornih procesa, kao i sankcije protiv predvodnika antidržavnih politika, doprinijet će ubrzanoj stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini. To je preduvjet da se energičnije pristupi ispunjavanju obaveza bh. institucija na putu prema euroatlantskim integracijama, što je posebno bitno u novonastalim okolnostima u svijetu, prouzrokavanim agresijom na Ukrajinu.

2. Predsjedništvo SDA pozdravlja rezolucije Evropske narodne stranke (EPP), kao i najavljene rezolucije Kongresa SAD-a i Bundestaga. U tim dokumentima se vrlo precizno detektiraju uzroci problema, kao i glavni krivci za krizu u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi.

3. Predsjedništvo SDA odbacuje kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od Milorada Dodika, Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera, da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA. Istina je da SDA i predstavnici EU-a, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj - izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona. Predsjedništvo SDA pozdravlja dosadašnju politiku rukovodstva SDA, koje je Stranku pozicioniralo kao glavnog i pouzdanog partnera međunarodnih prijatelja u procesima bitnim za sigurnost i stabilnost države.

4. Predsjedništvo SDA pozdravlja pojačane aktivnosti Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, na zaustavljanju krize u Bosni i Hercegovini i pokretanju procesa koji mogu ubrzati put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Očekujemo da u periodu koji je pred nama budu dodatno pojačane inicijative koje će evropski put i dobijanje kandidatskog statusa staviti u fokus političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

5. Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje izmjene Zakona o elektičnoj energiji kojima je zaustavljena izgradnja mini hidroelektrana. SDA je inicirala izmjene ovog Zakona kako bi se spriječile negativne posljedice po životnu okolinu, ali i zaustavili lobiji koji su imali isključivu korist od ovakvih projekata. Bez obzira što iz tog razloga vrlo često trpi medijske napade iza kojih stoje pojedinci iz ovih lobija, SDA će nastaviti da se suprotstavlja grupacijama čiji interesi idu na štetu interesa građana. Za razliku od drugih, kojima su usta puna priče o borbi protiv korupcije, ali samo na deklarativnom nivou, SDA se već ranije suprotstavila kladioničarskom lobiju, kao i građevinskom lobiju u Kantonu Sarajevo. Javnosti neće biti teško da zaključi koje političke stranke i iz kojih razloga zdušno podržavaju ove lobije i izlaze u susret njihovim zahtjevima.

VEZANI TEKST - SDA Sarajevo: Firmi "Bosman" uplaćeno 242.000 KM, a građani još čekaju isplatu naknada za štetu od poplava

6. Predsjedništvo SDA očekuje da Ustavni sud BiH brzo donese odluku po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kako bi se ublažile i spriječile dalje štetne posljedice neustavne Uredbe o javnim nabavkama u Kantonu Sarajevo. Smatramo da bi se nadležne državne agencije i pravosudne institucije trebale zainteresirati za posljedice koje je ova Uredba izazvala. Osim što je u suprotnosti sa Ustavom i zadire u državne nadležnosti na način kako to radi entitet RS, osnovano se može sumnjati da je ovA Uredba korištena kao pokriće za koruptivne aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo i drugih institucija u ovom kantonu.

7. Predsjedništvo SDA daje punu podršku Emiru Hadžihafizbegoviću i Alešu Kurtu, kao i uposlenicima Kamernog teatra 55 i SARTR-a. Osuđujemo politički progon koji vlast Trojke u Kantonu Sarajevo vrši nad uspješnim kadrovima koji nisu članovi njihovih stranaka. Pokušaj smjene Emira Hadžihafizbegovića sa čela Kamernog teatra 55 i Aleša Kurta sa mjesta direktora Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) nema nikakve veze sa njihovim načinom vođenja kulturnih ustanova, već isključivo sa potrebom vladajuće „Trojke“ da na pozicije postavljaju svoje stranačke kadrove i da se svete političkim neistomišljenicima. Vlast u Kantonu Sarajevo ovakvim potezima pokušava prikriti vlastiti nerad, neuspjeh, korupcijske afere sa tajnim ugovorima, stranačka zapošljavanja, nesposobnost da očiste grad i organizuju javni prevoz.

8. Predsjedništvo SDA je pružilo punu podršku zajedničkom koalicionom nastupu svih probosanskih stranaka u entitetu RS.

9. Predsjedništvo SDA je usvojilo Informaciju Glavnog izbornog štaba o dosadašnjim predizbornim aktivnostima i Odluku o kriterijima i smjernicama za utvrđivanje kandidatskih listi za Opće izbore 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.