open-navfaktor-logo
search
Jedan u nizu
Skandal u vezi s praćenjem Džindića potresa FMUP, oglasio se i suspendovani Vejo, kakva je uloga Čampare
Damir Vejo, direktor Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kojeg je, kako je to saopćilo ovo ministarstvo "preventivno" suspendovao ministar Aljoša Čampara zbog istrage o postavljanju uređaja za praćenje pod automobil federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, oglasio se o ovom slučaju na Facebooku.
17.06.2022. u 15:42
get url
text

Kako je naveo, "dužan je zbog podrške koju dobija objaviti par riječi o svemu".

Tvrdi da je "više nego izneanađen napisima o umješanosti u nevjerovatne zavjere i konspiracije, te započinjanju neviđene harange u cilju blaćenja mog imena".

- Želim da naglasim da sam sa ponosom,dostojanstveno i profesionalno radio na svim poslovima i zadacima, a posebno na poziciji direktora Policijske akademije sa kojom sam emotivno vezan i na kojoj sam zarobljen početkom '92 god. Na poziciji Direktora sam bespoštedno uložio sebe i svoje resurse da Akademiju učinim boljim mjestom i svijetlim primjerom uspjeha i ponosa u policijskoj zajednici.

Kroz svoj radni vijek i put, nikad nisam služio pojedincima ili grupama, moja služba je uvijek bila u interesu BiH i njenih građana, nikad nisam pristajao na kompromise pa makar to bilo na moju štetu i po cijenu pozicije koju obavljam. Nastojao sam da sve što radim bude časno i uzdignute glave. Nažalost takav put nosi sa sobom i razna neprijateljstva, spletke i animozitete - naveo je Vejo.

On u objavi dalje navodi kako se "nikada nije ustezao da iznese svoje mišljenje, ma koliko se ono svidjelo ili ne pojedincima ili grupacijama".

- Međutim i kao protivnik određenih procesa ili pojava zadržavao sam dostojanstvo, nisam sijao razdor, niti se bavio spletkama, sve što sam uradio bilo je transparentno sa potpisom, pritom se nisam krio iza bilo čijeg imena niti pozicije. Zadnju godinu dana sam predmet žestoke harange, međutim radeći u najboljem interesu Akademije nikad nisam iznosio neugodnosti kroz koje sam prolazio isključivo u nadi da se očuva ponos Akademije te omogući da se procesi i projekti nesmetano odvijaju o čemu svoj sud mogu najbolje dati oni koji su na bilo koji način upućeni u rad Akademije. Trenutno sam predmet neviđene spletke i prljave igre, od čega se sa gnušanjem ograđujem i u potpunosti odbacujem - naveo je Vejo.

Dodaje kako će "časno i pošteno proći ovu borbu, sa uvjerenjem da će FUP i nadležno tužilaštvo ispitati slučaj do kraja profesionalno i u skladu sa zakonom".

- Ne želim niti jednog prijatelja dovesti u nezgodnu situaciju svojim pozivom ili druženjem, tako da mi ne zamjere brojni prijatelji ako ne odgovorim na njihove pozive. Siguran sam da će se spletke onih koji su ovo napravili okrenuti protiv njih samih. Bez straha i sa ponosom prihvatam i ovu situaciju koju su mi donijeli u život, neću pokleknut niti se predat kriminalnim skupinama, makar ostao sam - naveo je Vejo.

VEZANI TEKST - Ko je i zbog čega postavio nepoznatu napravu pod vozilo ministra Nermina Džindića

Iz Federalnog MUP-a sinoć su saopćili da su Veju suspendovali preventivno, jer "ne želeći prejudicirati ishod istrage, neće dozvoliti nijednom državnom službeniku, koji je na bilo koji način povezan s izvršenjem krivičnih djela, da nastavi obavljati službene dužnosti u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova".

Također su naveli da se protiv Veje, po nalogu mistra Aljoše Čampare, od 2021. godine vodi više internih postupaka zbog povreda službenih dužnosti.

Veju je u vezu sa postavljanjem uređaja za praćenje pod vozilo ministra Džindića, navodno u svom iskazu datom Tužilaštvu Kantona Sarajevo doveo Alden Hot, koji je uhapšen zbog sumnje da je upravo on postavio napravu za praćenja ministra.

VEZANI TEKST - FUP podnio izvještaj protiv Čampare i još dvije osobe zbog počinjenog krivičnog djela

On je, kako je to objavio portal Istraga, priznao da je to učinio, navodno po nalogu Veje i Adisa Drnde, službenika SIPA-e i osobe koja važi za blisku ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari.

Upravo zbog Drnde je protiv Čampare i još dvije osobe FUP krajem prošle godine Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Iz Tužilaštva KS su ranije za Faktor potvrdili da se izvještaj odnosi na sticanje državljanstva Federacije BiH jedne osobe. Nezvenično, u pitanju je otac Adisa Drnde, Džafer Drnda. Trenutni status ovog predmeta u Tužilaštvu KS nije nam poznat.

Istraga je danas objavila i detalj da je uhapšeni Alden Hot bio fitness instruktor ministra Čampare, te objavio snimak, navodno nastao u bazi FMUP-a u Suhodolu kod Tarčina, na kojem se vidi Hot kako puca iz automatskog oružja. Istraga navodi da se vrše provjere da li je u pitanju službeno oružje FUP-a i ko je uveo Hota u policijsku bazu.

U najmanju ruku je indikativno da se u vezu s praćenjem ministra energije i rudarstva, u čijoj nadležnosti je i namjenska industrija, dovode osobe koje su važile ili još važe za bliske ministru unutrašnjih poslova.

Podsjetimo i da ovo nije prvi skandal koji potresa Federalni MUP otkako je na njegovom čelu ministar Čampara.

VEZANI TEKST - Čegar nakon što mu je pucano na kuću: Iza ovog stoji Aljoša Čampara, narkoman i grobar FUP-a

Osim trakavice sa izborom direktora Federalne uprave policije, kojom i dalje rukovodi zamjenik direktora, odnosno vršilac dužnosti Ensad Korman, optužbi za namještanje konkursa za prijem novih policajaca i biranje podobnih, umjesto sposobnih, sukoba, odnosno medijskih prozivki na relaciji Zoran Čegar (zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a) i ministra Čampare, između ostalog i u vezi s tim konkursom, tu su i interni postupci provedeni protiv pripadnika Specijalne jedinice FUP-a zbog pružanja fizičke zaštite osobi koja se dovodi u vezu sa međunarodnim narkokartelom, a koji su okončani tako što im je izrečena zabrana pristupa tajnim podacima.

Da se ovakav prvorazredni skandal desio bio gdje u svijetu, pljuštale bi ostavke, a teško da bi izostala hapšenja spomenutih aktera.

Čampara se od svega ograđuje suspenzijom Veje, koji je pak, prema najnovijim informacijama, FUP-u podnio krivičnu prijavu protiv ministra, a u vezi sa slučajem praćenja Džindića.

Sam Džindić se o slučaju nije javno oglašavao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.