open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno
Skupština potvrdila imena dobitnika priznanja KS: Fazla, Pejaković, Jahić, Namoora...
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 20:02
get url
text
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je donijela odluke o vekifikaciji odluka Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo, prema kojima će laureatima i članovima njihovih porodica biti dodijeljena priznanja na svečnoj sjednice Skupštine, koja će se održati u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2024. godine.
Tako se NJ.E. Rezeq N.M. Namoora, ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini, proglašava Počasnim građaninom Kantona Sarajevo zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti i demokratičnosti, te promocije mira, tolerancije humanosti.
Plaketa Kantona Sarajevo bit će uručena i Samiri Hurem, kao priznanje za izuzetan doprinos u oblasti sporta, te promociji i afirmaciji ženskog fudbala u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.
Našem velikom glumcu Josipu Pejakoviću Plaketa KS dodjeljena je kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji pozorišne i filmske umjetnosti u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.
Plaketu će dobiti i Zlatan Fazlić Fazla, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva u oblasti umjetnosti i muzičkog stvaralaštva.
Za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji i razvoju sporta na području Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine Plaketu će dobiti Mirsad Terzić.
Velikom borcu i sportisti Ismailu Barlovu, Plaketa će biti uručena kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji u oblasti sporta.
Od ove godine nosioci Plakete KS će biti i Udruženje  boraca-maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95. Kantona Sarajevo, zbog njihovog izuzetanih doprinosa u odbrani Bosne i Hercegovine i njenih civilizacijskih vrijednosti, socijalizaciji, rehabilitaciji i integraciji boračke populacije u društvo.
Plaketa KS ide i u ruke muzičke grupe Mostar Sevdah Reunion, kao priznanje za očuvanje i promociju sevdaha i sevdalinke u zemlji i u svijetu.
Udruženju Think Pink - Zajedno smo jedno ova plaketa će pripasti kao doprinos u promociji zdravlja žena u Bosni i Hercegovini, prevenciji i jačanju svijesti o bolesti žena, osnaživanju i podršci oboljelim i njihovim porodicama.
Skupština Kantona Sarajevo je odlučila da će jedan od laureata Plakete KS biti i Institutu za historiju u Sarajevu, zbog njihovog doprinosa u istraživanju historije Bosne i Hercegovine, razvoju njenog historijskog identiteta, te podizanju svijesti o značaju i afirmaciji znanja o historiji naše domovine na međunarodnom planu.
Lovačkom Udruženju Sarajevo, dodjeljuje se Plaketa Kantona Sarajevon za izuzetan doprinos očuvanju i osiguranju biodiverziteta (zaštita i osiguranje prirodnih regulacija brojnosti prirodnih resursa, racionalno gazdovanje, zabrana lova i dr.) na području Kantona Sarajevo i BiH.
Skupština Kantona Sarajevo verifikovala je i Odluku o dodjeli Plakete Kantona Sarajevo i akademiku Dževadu Jahiću, postuhmno, kao priznanje za izuzetan doprinos izučavanju i afirmaciji bosanskog jezika i književnosti u Bosni i Hercegovini.
Posthumno, Plaketa će biti dodijeljena akademiku prof.dr. Muhamedu Filipoviću, za nemjerljiv doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi, filozofiji i umjetnosti, te jačanju pravnog, kulturnog, jezičkog i historijskog identiteta države Bosne i Hercegovine.
Skupština KS je verifikovala i Odluku o dodjeli Plakete KS i akademiku, dr. Ibrahimu Pašiću, posthumno, kao priznanje za doprinos u izučavanju i afirmaciji kulturno-historijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini.
Plaketa će postumno biti dodijeljena i akademiku Hadžemu Hajdarević, kao priznanje u borbi za afirmaciju bosanskog jezika, književnosti i kulture u Kantonu Sarajevo i Bosni i  Hercegovini.
Verifikovana je i Odluku o dodjeli Plakete Segmendini Srni-Bajramović, posthumno, kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i kreiranju društveno-političkog života u Kantonu Sarajevo i državi BIH, naročito u promociji ženskih prava, te brige i zaštite socijalno-ugroženih kategorija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.