open-navfaktor-logo
search
Građani u strahu
Završena hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosti, ovo su zaključci
Zadužuje se MUP KS da odmah Vladi KS uputi inicijativu za prijem novih, nedostajućih policajaca.
AUTOR: Autor: Faktor
08.04.2024. u 20:55
get url
text
Admir Katica i Fatmir Hajdarević
Admir Katica i Fatmir Hajdarević
Trodnevno zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji okončano je danas nizom zaključaka i zaduženja koji su proizašli iz brojnih izlaganja, diskusija i pitanja o ovom temi, saopćeno je iz Vlade KS.
Hitna sjednica o sigurnosti sazvana je zbog narušene sigurnosne situacije i teških krivičnih djela koja su, nažalost, izvršena posljednjih nekoliko mjeseci, uz smrtne ishode, zastrašivanja i uništavanja imovine. 
Uz obimnu pisanu informaciju o stanju sigurnosti, te osvrtom na realizaciju skupštinskih zaključaka usvojenih  u junu prošle godine o temi sigurnosti, svako iz svog domena, osim ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS Fatmira Hajdarevića i predsjedavajućeg skupštinske Komisije za sigurnost Elvedina Okerića, govorili su resorni ministri pravde, osnovnog i visokog obrazovanja, te socijalne zaštite.
Usvajanju zaključaka prethodile su brojne diskusije koje su se dotakle brojnih aspekata funkcioniranja sarajevske policije, od kadrovskih kapaciteta, opreme, obuke kadrova,  sistematskih pregleda policijskih službenika, činovanja, nelegalnog oružja, sigurnosti u saobraćaju, nasilja u porodici i femicida...
Diskusije se vođene i o rada i rezultatima rada Tužilaštva i sudova u KS.
Na prijedlog Komisije za sigurnost Skupštine KS i skupštinskih klubova i zastupnika, usvojen je niz zaključaka s ciljem unapređenja rada policije i podizanja nivoa sigurnosti, a koji glase: 
1. Zadužuje se MUP KS i Uprava policije MUP-a KS da, između ostalog, povećaju broj policijskih službenika na terenu kroz angažman patrolnih službi kao i da se osigura njihovo prisustvo u blizini škola, prometnih raskrsnica i drugih sigurnosno interesantnih objekata, povećan broj patrola u periodu od 19 sati do 7 sati na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu.
2. Komisija je izrazila neupitnu i punu podršku MUP-u KS i Upravi policije, te s obzirom na složenost sigurnosne problematike cijeni da je i dalje neophodno nastaviti multisektorske aktivnosti na borbi protiv maloljetničke delinkvencije, provoditi aktivnosti na borbi protiv saobraćajne delinkvencije, provoditi plan pojačanih aktivnosti policijskih službenika Sektora za policijsku podršku s ciljem smanjenja kriminaliteta i pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela, a koji se odnosi na pojačano prisustvo timova policijskih službenika, u večernjim i noćnim satima, na ulicama i drugim javnim prostorima u KS, provoditi plan postupanja policijskih službenika "ulični trkač" koji se odnosi na smanjenje ugrožavanja javnog saobraćaja od tzv. "uličnih trkača", provoditi plan postupanja policijskih službenika "brzina"  koji se odnosi na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja motornih vozila.
3. Policijske sastave maksimalno angažovati u provođenju proaktivne preventivne djelatnosti kroz razgovore s lokalnim stanovništvom i pojačanim prisustvom na kritičnim mjestima.
Takoder, zadužuje se MUP KS da odmah Vladi KS uputi inicijativu za prijem novih, nedostajućih policajaca. 
4. Potrebno je Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova uputiti inicijativu za povećanje smještajnih kapaciteta u Policijskoj akademiji, kako se ne bi dugo čekalo na pohađanje potrebnih kurseva i obuka, a što je uslov za prijem novih policajaca.
5. Obavezuje se Uprava policije da pokrene aktivnosti s ciljem uvođenja videonadzora javnih prostora na području Kantona Sarajevo, shodno sigurnosnim procjenama kojima raspolažu.
6. Obavezuje se Uprava policije MUP-a KS da blagovremeno informiše javnost o svim sigurnosnim događajima, ne ugrožavajući operativni interes i elemente koji mogu kompromitovati dalje istražne aktivnosti, kako bi građani imali informaciju iz pravog izvora, a neodgovorni pojedinci ne bi imali mogućnost da poluinformacijama dezinformišu građane. 
7. Obavezuje se Uprava policije MUP-a KS da aktivno prati i preduzima potrebne aktivnosti, a koje se odnose na praćenje migrantske situacije na području KS. 
8. Zadužuje se MUP KS i Uprava policije MUP-a KS da u skladu s postojećim protokolom o međusobnoj saradnji i pružanju pomoći redovno održavaju saradnju sa svim sigurnosnim subjektima relavantnim za sigurnost na području KS.
9. Zadužuje se Ministarstvo pravde KS da provjeri zakonske mogućnosti vezane za uspostavu javnog registra kažnjenih lica po osnovu višestrukih povratnika činjena prekršaja iz oblasti saobraćaja, javnog reda i mira, kao i registra zakupaca i stanodavaca u KS.
10.Zadužuje se Uprava policijada u narednom periodu izvrši sistematske preglede svih policijskih službenika. 
11. Zadužuje se Uprava policije da odmah inicira izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o prekršajima FBiH te da inicira potpisivanje memoranduma o saradnji i sporazuma prema FBiH, s ciljem prinudne naplate neplaćenih kazni po osnovu prekršajnih naloga i oduzimanja vozila. 
12. Zadužuje se Uprava policije MUP-a KS da u saradnji s državnim sigurnosnim organom Ministarstva sigurnosti BiH intenzivira aktivnosti na uspostavi sigurnosnog područja u skladu sa zakonom o zaštiti tajnih podatak u BiH.
Zaduženi su MUP i Uprava policije da izvrše sveobuhvatnu analizu dosadašnje primjene Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima KS, kao i podzakonskih propisa koji proizilaze iz navedenih zakona, te da nakon provodene analize predlože izmjene i dopune predmetnih zakona, kao i druge uočene nedostatke u dosadašnjoj primjeni navedih propisa, a sve u cilju što boljeg, efikasnijeg i funkcionalnijeg rada Uprave policije i MUP-a KS. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.