open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Skupština sutra potvrđuje ministre u Vladi KS: Krše li procedure, šta to znači
Skupština Kantona Sarajevo sutra bi kao jednu od tačaka dnevnog reda trebala razmatrati Prijedlog odluke o potvrđivanju ministara u Vladi Kantona Sarajevo.
04.05.2021. u 17:56
get url
text

Premijer KS Edin Forto podnio je zahtjev prema Skupštini KS za provođenje procedure i donošenje odluke o potvrđivanju ministara u Vladi KS.

- Zbog različitih pravnih tumačenja, pa i među zastupnicima u Skupštini KS, a po pitanju statusa članova Vlade KS u vezi s presudom Ustavnog suda FBiH od 24. februara 2021. godine, te na temelju pisanog zahtjeva Kluba SDA, podnosim zahtjev Skupštini KS da provede proceduru – naveo je premijer.

U tom zahtjevu navedeno je da se traži potvrđivanje ministara: Melike Husić-Mehmedović na poziciji ministrice nauke, visokog obrazovanja i mladih, Naide Hote-Muminović na poziciji ministrice odgoja i obrazovanja i Envera Hadžiahmetovića na poziciji ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

VEZANI TEKST - Ministrica Brčić: Imenovanje Vlade KS nije pod upitnikom, osporen postupak, a ne sadržaj Zakona

Pitali smo neke zastupnike šta znači potvrđivanje ministara.

- To ne znači ništa, te ljude je trebalo prvo razriješiti, a zatim ponovo imenovati. Poslovnički i po zakonu to je neodrživa formulacija, ti su ministri imenovani na bazi neustavnog zakona – kazali su.

Navode kako je zakon na osnovu kojeg su imenovani, prestao da važi, što znači da i njihov mandat prestaje.

Ističu kako je trebala biti usvojena odluka o razrješenju svih ministara, a onda ponovo da se usvaja odluka o imenovanju jer je zakon ponovo usvojen. Zastupnici smatraju da se krše procedure, te da postupci nisu jasno definisani.

Podsjećamo, Ustavni sud je donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo proglasio neustavnim zbog procedura donošenja ovog zakona.

Nakon toga je na sjednici Skupštine u aprilu usvojen taj zakon po hitnom postupku, a sada se traži potvrđivanje ministara koji su imenovani u skladu sa zakonom koji je "oboren" na Ustavnom sudu.

Skupština KS će sutra razmatrati i Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, zatim, Prijedlog odluke o izmjenana i dopunama Odluke o donošenju Kantonalnog plana zaštite okoliša KS, a razmatrat će se i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju.

Tako su na dnevnom redu izvještaji o radu i finansijskom poslovanju: Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2019. godinu, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS za 2019. godinu, JU Opća bolnica "Prim dr. Abdulah Nakaš" za 2019. godinu, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo KS za 2019. godinu, JU Zavod za medicinu rada KS za 2019. godinu, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS za 2019. godinu, JU Zavod za bolesti ovisnosti KS za 2019. godinu, JU Dom zdravlja KS za 2019. godinu, JU Apoteke Sarajevo za 2019. godinu, JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu i JU Zavod za sportsku medicinu KS za 2019. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.