open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Slijedi usaglašavanje: Zastupnički dom nije imao većinu da podrži budžet BiH
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas usvojili prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu sa amandmanima koje je usvojila Komisija za finansije i budžet.
20.09.2021. u 15:35
get url
text

O budžetu je obavljena kratka rasprava, ali za budžet sa amandmanima nije bilo entitetske većine. Stoga je prijedlog budžeta upućen na dodatno usaglašavanje.

VEZANI TEKST - Rasprava o nedolasku zastupnika iz RS-a: Neka se vrate u salu pa ćemo ovdje razgovarati

Prethodno nije bilo entitetske većine ni za naknadno uložene amandmane na budžet koje je predložila zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković Lepić. I o njima će se naknadno glasati.

Zastupnici stranaka iz RS-a ne prisustvuju današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Od kraja jula bojkotuju rad institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Problem je što krajem septembra istječe aktuelna odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, a novu treba donijeti Vijeće ministara BiH čiji predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) odbija sazvati sjednicu.

Time su institucije BiH pred opasnošću da ostanu bez finasniranja, a zaposlenici bez plaća, zašto je bio jedan od razloga njihovog današnjeg protesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.