open-navfaktor-logo
search
Nastavak pritisaka
Složna braća CIK ruše: Zašto u Dodikovim krivičnim prijavama nema Čovićevog "legitimnog" Vlade Rogića
SNSD je Tužilaštvu BiH uputio krivičnu prijavu protiv članova Centralne izborne komisije BiH i sudija koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju. Ističu da ovom prijavom štite interese Republike Srpske i stvaraju pretpostavke da pravdu potraže i na međunarodnim sudovima.
02.02.2021. u 21:19
get url
text

SNSD poštuje proceduru, zaštitu prava traži na svim pravosudnim instancama državne zajednice BiH iako u njih nema povjerenja, kaže savjetnik za pravna pitanja predsjednika ove stranke Marko Šukalo. Za ovim potezom su posegnuli nakon što im je Sud BiH odbacio žalbu na odluku CIK-a.

- SNSD je danas poslao krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apleacionog suda BiH. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare - naveo je Šukalo, objavila je RTRS. 

Indikativno je na prvi pogled da krivična prijava nije podnesena samo protiv sedmog člana CIK-a Vlade Rogića. No, za one koji su pratili njegov dosadašnji "politički angažman" u CIK-u, a posebno u proteklih godinu dana, ovakav scenarij gdje jedino njega SNSD ne smatra odgovornim, sasvim je očekivan. 

Rogić je, podsjećamo, na gotovo svakoj sjednici glasao protiv odluka koje je podržavalo ostalih njegovih šest kolega - predsjednik Željko Bakalar, i članovi Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Vanja Bjelica-Prutina, Suad Arnautović i Irena Hadžiabdić. 

Za predsjednike HDZ-a BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika, jedino je Vlado Rogić "legitiman i legalan" član CIK-a, dok su svi ostali "nelegitimni i nelegalni". Osim toga jedni rade za SDA, drugi su "srbomrsci", treći su "nelegetimni" Hrvati... 

VEZANI TEKST - Čovićeva ahilova peta: Kad u CIK-u sjede Hrvati iz HDZ-a, onda je legitiman, svi ostali nemaju "Draganov certifikat"

Od marta prošle godine, kada sastav CIK-a koji je potvrđen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH nakon provedene konkursne procedure, nije više bio po mjeri i pod direktnom Čovićevom i Dodikovom kontrolom, krenuli su udari i pritisci na ovu instituciju. I pored činjenice da su od OHR-a, preko OSCE-a do Američke ambasade u BiH svi podržali CIK u njegovom radu, dvojac Čović-Dodik ne odustaje od svojih nakana da instituciju za provođenje izbora u BiH ponovo vrati pod svoju punu kontrolu. 

I još jedan bitan detalj koji se prešućuje u javnosti, a to je da je upravo Vladi Rogiću istekao sedmogodišnji mandat na mjestu člana CIK-a, što znači da je konkurs za izbor novog člana trebao već biti raspisan, a o tome obaviješten i Zastupnički dom Parlamenta BiH. Zašto to do sada nije urađeno, može se pripisati jedino nastavku političkih igara oko CIK-a. 

Podsjećamo, po Čovićevim željama i instrukcijama, Vlado Rogić je četiri dana nakon održavanja Lokalnih izbora 2020, insistirao da se donese odluka o izboru načelnika Općine Travnik i dodjeli mandata drugoplasiranom kandidatu iz HDZBIH Goranu Pejakoviću. Rogić je pojasnio da se tumačeći Izborni zakon BiH, može primjeniti analogna situacija kao i kod izbora članova Predsjedništva BiH, gdje drugorangirani dobija mandat, što je naravno nezakonito, nelogično i neizvodljivo. 

Također, Rogić je glasao i protiv odluke da Lokalni izbori u Mostaru budu održani 20. decembra 2020., nakon punih 12 godina. 

Vlado Rogić bio je jedini član CIK-a koji je glasao i protiv prijedloga odluka da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, te odluke o nemogućnosti dodjele mandata za načelnika Općine Travnik. Kazao je tada, podsjećamo, da je protiv jer se nije htjelo postupiti po službenoj dužnosti i za izbore u Mostaru, kazavši "kako je najmanje jedan mandat rezultat kaznenog djela", potencirajući po ko zna koji put mostarsku izbornu jedinicu Jug.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.