open-navfaktor-logo
search
Inspektorat završio istragu
Slučaj odavanja počasti u Kalinoviku, rodnom mjestu zločinca Mladića: Je li iko u OSBiH sankcionisan
AUTOR: Faktor/Hayat
17.06.2024. u 09:33
get url
text
Spomenik u Kalinoviku
Spomenik u Kalinoviku
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Gojko Knežević, te još nekoliko pripadnika OSBiH, prošli su mjesec u Kalinoviku odavali počast pred spomenikom izrađenom u obliku kape koju je nosio ratni zločinac Ratko Mladić, koji je i rodom iz Kalinovika i poznat je kao spomenik Ratku Mladiću.
Nakon ovoga je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez naložio inspektoratu da istraži o čemu se radi kako bi mogao dalje djelovati, a sada je za Hayat odgovorio da li je iko sankcioniran, ima li krivičnih prijava.
- Ja sam dao Inspektoratu koji je zadužen da kontroliše. U zvaničnom izvještaju je utvrđeno da je ta šajkača, kapa, da su to nosili oficiri u Prvom svjetskom ratu kod tih Srba, i u ovom ratu, i da to nije Ratko Mladić, nema lika Ratka Mladića. Ja sam pozivao na razgovor, neki ljudi su me zvali, plakali, izvinjavali se, visoki oficiri, čak i supruge od nekih su zvale, plakale, nisu znali. Ima tu neko ko je možda izmanipulisan. A u suštini se svi brane da nije to. Ja sam upozorio, pozvao i generala Kneževića, da se više to ne dešava – rekao je Helez za Hayat.
Ponovio je da su njemu zvanično naveli da to nije lik Ratka Mladića.
- Nelogično je da živ čovjek ima spomenik. Ta šapka na koga, na šta asocira možemo nagađati. Ali sam upozorio ne samo Kneževića, nego i Ahmića i Kolendu, da sve što nosi dilemu, kod tradicije za jedan, drugi, treći narod, gdje je god nešto sumnjivo, nemojte provocirati, nemojte ići, jer želimo praviti multietničke, stabilne Oružane snage BiH – kazao je Helez.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.