open-navfaktor-logo
search
Izvršit će provjere
Tužilaštvo BiH dobilo prijavu i "kontraprijavu" zbog odavanja počasti pred spomenikom zločincu Mladiću u Kalinoviku
I visoki predstavnik u BiH se osvrnuo na ovaj skandal, kazavši da mora još sve isprovjeravati, ali da ukazuje na to kako su visokopozicionirani civilni i vojni dužnosnici iz RS-a, u uniformama OSBiH, odavali počast ratnom sločincu te da je to nedopustivo.
AUTOR: M. R. S.
16.05.2024. u 16:43
get url
text
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Gojko Knežević, te još nekoliko pripadnika Oružanih snaga BiH, prekjučer su u Kalinoviku odavali počast pred spomenikom poznatom kao sponik ratnom zločincu Ratku Mladiću.
Radi se o spomeniku izrađenom u obliku kape zločinca Ratka Mladića, koji je i rodom iz Kalinovika i poznat je kao spomenik Ratku Mladiću.
Na naš upit, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas su odgovorili da su zaprimili dvije prijave "o navedenom događaju".
- Jedna prijava se odnosi na osobe koje su navodno veličale lica osuđena za ratne zločine, a druga prijava za krivično djelo lažnog prijavljivanja protiv podnosioca prve prijave, a u kojoj se navodi da se ne radi o krivičnom djelu, te da je u pitanju obilježavanje koje nema veze sa osobama osuđenim za ratne zločine.
Obje prijave su zaprimljene putem elektonske pošte, proslijeđene su putem CMS-a u rad postupajućim tužiocima, te će biti izvršene potrebne provjere, s ciljem donošenja tužilačke odluke - naveli su iz Tužilaštva BiH.
I visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer se tokom govora u Vijeću sigurnosti UN-a  osvrnuo na ovaj skandal, kazavši da je tu vijest neposredno pred sjednicu i on dobio i da mora još sve isprovjeravati, ali da ukazuje na to kako su visokopozicionirani civilni i vojni dužnosnici iz RS-a, u uniformama OSBiH, odavali počast ratnom sločincu te da je to nedopustivo i kažnjivo Krivičnim zakonom BiH.
- Oni glorifikuju ratne zločince i to je neprihvatljivo - rekao je tada Schmidt.
Nakon objave u medijima, reagirao je sam zamjenik ministra Goganović, koji je ustvrdio da je "u pitanju spomenik pripadnicima gardijske brigade i borcima Kalinovika".
- Na vrhu je srpska kapa - šapka, kao dio idejnog rješenja spomenika, koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu - dodao je Goganović, dalje ustvrdivši da se radi o "zlonamjernom širenju dezinformacija u cilju podizanja političkih tenzija".
Izjavu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza nismo dobili. On je sinoć za nekoliko medija izjavio da je odmah naložio Inspektoratu da utvrdi sve činjenice, a ako bude utvrđeno da je onako kako su mediji prenijeli da će poduzeti sve da odgovorni budu pozvani na krivičnu odgovornost.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.