open-navfaktor-logo
search
Interesi
Slučaj Varhelyi: Zašto i pored "velike verbalne ljubavi" Hrvatska prije bira Mađarsku nego Bosnu i Hercegovinu
Među 30 zastupnika iz Evropskog parlamenta koji su od predsjednice Evropske komisije Njemice Ursule von der Leyen tražili pokretanje istrage protiv evropskog komesara za proširenje Mađara Olivera Varhelyija, zbog podrške separatističkoj politici Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini, nema nijednog predstavnika Hrvatske.
13.01.2022. u 12:57
get url
text

VEZANI TEKST - Trideset europarlamentaraca traži istragu protiv Varhelyija zbog pomaganja Dodiku

 

A samo prije mjesec premijer Hrvatske Andrej Plenković je tokom posjete BiH u Sarajevu izjavio:

- Snažnijeg, većeg prijatelja, zagovaratelja na nivou Evropske unije BiH od Hrvatske nema.

Gdje je, onda, nestade ta silna "podrška" našeg zapadnog susjeda? U čemu je kvaka objasnio nam je Davor Gjenero, politolog i nezavisni politički konsultant iz Zagreba.

Davor Gjenero

- Mađarska kontrolira INA-u, MOL u vlasničkoj strukturi ima najviše dionica. Trenutno su međusobni odnosi napeti zbog neriješenih upravljačkih prava. Dalje, Mađarska je važan korisnik hrvatskih terminala.

Budimpešta, tako da kažem srednjoevropsku infrastrukturu, razvoj Luke Rijeka ovisi o Mađarskoj. Iz ovoga svega proizlazi da Hrvatska jednostavno nema manevarskog prostora za ulazak u bilo koju vrstu konflikta sa Mađarskom. Zato se hrvatski parlamentarci drže kalkulantski, bilo o kojoj političkoj provijenciji da se radi - objasnio je za Faktor Gjenero.

VEZANI TEKST - Izetbegović sa Plenkovićem: Kako vratiti i osnažiti povjerenje i saradnju dviju susjednih država

 

Tako je Zagreb izabrao Budimpeštu umjesto Sarajeva, trebamo konačno naučiti da je ekonomski interes na prvom mjestu.

Gjenero u nastavku naglašava kako ne treba imati prevelika očekivanja od poziva na istragu mađarskog diplomate.

- Iako o Varhelyiju mislim isto što i podnosioci zahtjeva, on neće dati nikakav rezultat. Jednostavno, Evropska komisija ne ovisi od Parlamenta EU-a u kojem, uzgred, nema većine koja bi bila protiv mađarskog diplomate. Na sceni će biti solidarnost unutar EU-a. S obzirom na to da od proširenja EU-a neće biti ništa još godinama, ta funkcija nije ni važna Briselu. Varhelyi će završiti svoj mandat i to je to - istakao je Gjenero.

Dotakao se bileteralnih odnosa BiH i Hrvatske.

- Mislim da je dubrovački razgovor Plenkovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića poslao neke pozitivne signale. Prije svega, razgovarali su i o plinifikaciji vaše države kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija čime bi nestala ovisnost BiH o Srbiji i Rusiji - podvukao je Gjenero.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.