open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Dubrovniku
Izetbegović sa Plenkovićem: Kako vratiti i osnažiti povjerenje i saradnju dviju susjednih država
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se sinoć u Dubrovniku sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.
11.01.2022. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Plenković na radnoj večeri s Izetbegovićem, tema Izborni zakon i snažna podrška suverenitetu BiH

Na sastanku je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, objavljeno je na Izetbegovićevoj Facebook stranici.

Sagovornici su istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i Ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država. S tim u vezi, podržano je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji Bosne i Hercegovine kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.