open-navfaktor-logo
search
Akcioni plan EU-a
Služba za poslove sa strancima: Dvojica migranata prisilno vraćena u zemlju porijekla
Služba za poslove sa strancima jučer je u poslijepodnevnim satima izvršila postupak prisilnog udaljenja dva strana državljanina u njihovu zemlju porijekla, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima. 
21.06.2023. u 10:14
get url
text
Migranti, Služba za poslove sa strancima, Aerodrom Sarajevo
Migranti, Služba za poslove sa strancima, Aerodrom Sarajevo

- Predmetna lica su nezakonito boravila u Bosni i Hercegovini a prije udaljenja su bila smještana pod nadzor u Imigracioni centar Službe.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizovano je prisilno udaljenje, koje je provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima predmetna lica otpratili su do zemlje porijekla.

Služba za poslove sa strancima je intenzivirala procese povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja, što je kao jedan od pririteta prepoznato i u akcionom planu EU za Zapadni Balkan. Od početka godine Služba je realizovala 258 dobrovoljnih povrataka i 25 prisilna udaljenja migranata u njihove zemlje porijekla i po tom pitanju, Služba za poslove sa strancima je lider u regionu.

Provođenjem postupka prisilnih udaljenja napravljen je značajan iskorak u suprotstavljanju neregularnim migracijama i još jednom je potvrđena spremnost i opredjeljenost Službe za poslove sa strancima za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH - navodi se u saopćenju Službe. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.