open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Smajić: Vujić je Putinov čovjek u sjedištu UN-a u Ženevi
Autor: Faktor
13.03.2024. u 21:23
get url
text
Obraćanje ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi Bojana Vujića na sjednici Savjeta za ljudska prava UN-a gdje je rekao da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH", civilizacijska je sramota i onih koji mu daju naloge za ovakva obraćanja, izjavio je Džemal Smajić (SBiH), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
- U isto vrijeme dok Vujićeve riječi još uvijek odjekuju, u Višegradu se postrojavaju četnici koji baštine krvoločnu politiku Draže Mihailovića i njegovih četnika koji su poklali, silovali i protjerali desetine hiljada Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu iz Sandžaka i Istočne Bosne. Vujić je sljedbenik upravo te četničke politike, kao i one koja je izvršila pokolje tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine koji su na kraju kulminirali genocidom u Srebrenic - naveo je Smajić.
Dodao je da, dok se njegovi nalogodavci nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, i vode politiku Moskve u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, Vujić misli da se obraća neinformisanom svijetu i da može zamijeniti teze o stvarnoj sigurnosnoj opasnosti koja prijeti Evropi i euroatlantskom svijetu.
- Da je to velika zabluda pokazuju i jučerašnje najnovije sankcije proruskim sljedbenicima u BiH koji dolaze iz najbližeg Dodikovog kruga.
Ono što ostaje nejasno je blaga reakcija Ministarstva vanjskih poslova, pa i Predsjedništva BiH - kazao je.
Smajić smatra da bi Vujić morao biti pozvan na odgovornost, a paralelno s tim institucije bi morale učiniti sve u njihovoj moći da se Vujić opozove.
- Sada je na nama svima da učinimo sve da euroatlantskim saveznicima obznanimo da je Vujić sljedbenik proruske politike koji ne predstavlja BiH, nego Putinovu politiku u BiH. Zašto je to moguće? Pa zbog toga što je demokratskim snagama u BiH sistemom onemogućeno da djeluju demokratski, jer su okupirane antievropskom politikom i mogu blokirati sve, kao što su blokirali NATO put - zaključio je Smajić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.