open-navfaktor-logo
search
Ko magli oči
SNSD blokira usvajanje fiskalnog okvira, a onda to koristi kao argument za odbijanje povećanja plaća
Dušanka Majkić, SNSD-ova delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao jedan od argumenata za neusvajanje izmjena Zakona o plaćama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koristila je činjenicu da BiH nema ni fiskalni okvir ni budžeta za 2022.
28.03.2022. u 12:26
get url
text

U verbalnom okršaju je delegata Zlatka Miletića na sjednici Doma naroda 24. marta optužila da je neozbiljan i da magli oči zaposlenicima koji očekuju blago povećanje plaća kroz izmjene ovog zakona.

VEZANI TEKST - Verbalni sukob Miletića i Majkić zbog plaća: Imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo

- Zato što vi možete danas glasati, ali oni to povećanje neće dobiti. Niste razumjeli ništa od onoga što je rekao Bevanda (Vjekoslav, ministar finansija i trezora BiH). Nema budžeta, nema fiskalnog okvira, ne znamo u kom krugu se krećemo. Taj zakon se ne može realizovati. Nemojte ljudima davati lažnu nadu. Nego treba vidjeti šta učiniti da bi oni mogli realno to da dobiju – rekla je Majkić.

Realno je da bez budžeta institucija Bosne i Hercegovine nema načina za isplatu uvećanih plaća vojnicima, policajcima, državnim službenicima i namještenicima kroz povećanje koeficijenata kakvo su zastupnici HDZ-a predložili u izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Dakle, realno što se može učiniti jeste da bude usvojen budžet. Međutim, delegatkinja Majkić nije rekla zašto još nemamo usvojen Globalni okvir fiskalne bilanse i politika za period 2022-2024. godina, koji je osnov da bi se dalje krenulo u izradu nacrta budžeta.

Razlog leži u kadrovima upravo iz SNSD-a.

VEZANI TEKST - Bevanda pokušao, iz RS-a odbili: Dokument ključan za izradu budžeta BiH nije stigao ni do dnevnog reda

Pokušaji da na Fiskalnom vijeću BiH bude donesen Globalni okvir traju nekoliko mjeseci. Prvo su članovi Fiskalnog vijeća BiH koji dolaze iz RS-a, a to su premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finasnija RS-a Zora Vidović, tražili odgodu izjašnjavanja o Globalnom okviru, zatim tri puta nije bilo kvoruma da bude uopće održana sjednica Fiskalnog vijeća, da bi u februaru članovi iz RS-a odbili Globalni okvir.

Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) pokušao je na dnevni red sjednice Fiskalnog vijeća BiH u četvrtak uvrstiti Globalni okvir. Međutim, prema informacijama koje smo dobili, tome su se usprotivili opet Višković i Vidović.

Lidija Bradara, delegatkinja HDZ-a, na sjednici Doma naroda 24. marta kroz pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji, koji je također iz SNSD-a, navela je da je, koliko je njoj poznato, ovo prvi put da Globalni fiskalni okvir nije usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.