open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
SNSD i HDZ protiv: Dom naroda odbio dva zakona ključna za kandidatski status BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je danas zakone koji su ključni za evropski put naše države zahvaljujući glasovima delegata iz SNSD-a i HDZ-a BiH.
16.05.2022. u 14:01
get url
text

Na današnjoj sjednici Doma naroda prvo je bio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je odbijen, kako je pojasnio i Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a.

Do toga je došlo jer su delegati danas usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, a to negativno mišljenje je dato jer su protiv principa zakona bili članovi komisije iz SNSD-a i HDZ-a.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ onemogućili da se u ponedjeljak glasa o zakonu bitnom za evropski put BiH

Tako su danas za negativno mišljenje ove komisije glasala četiri delegata iz FBiH i četiri iz RS-a. 

- Ovo je jedan od tri evropska zakona, koje čeka i Evropska unija i javnost u BiH – kazao je delegat Denis Bećirović (SDPBiH), koji je tražio da čuje argumente Ustavnopravne komisije zašto su odbili ovaj zakon. Međutim, obrazloženje nije izneseno.

Također, kako je konstatovao Čović, danas nije usvojen ni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, nakon što četiri delegata iz RS-a bila protiv prijedloga zakona po skraćenom posktupku.

Prethodno su s dnevnog reda sjednice Doma naroda skinute i izmjene Zakona o javnim nabavkama, kao trećeg zakona važnog za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Zakon je skinut s dnevnog reda jer svoje mišljenje o njemu nije dala Komisija za finasnije u budžet Doma naroda, čija sjednica nije održana zbog nedolaska delegata Marine Pandeš (HDZBiH), Denisa Bećirovića (SDPBiH) i Nikole Špirića (SNSD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.