open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
SNSD podnio dopunjenu krivičnu prijavu protiv Arnautovića i članova CIK-a
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podnio je Tužilaštvu BiH dopunu krivične prijave protiv predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suada Arnautovića i članova Željka Bakalara, Irene Hadžiabdić, Ahmeta Šantića, Јovana Kalabe i Vanje Bjelica Prutina zbog, kako navode, izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 220 stav 1 Krivičnog zakona BiH.
19.10.2022. u 19:11
get url
text

U obrazloženju dopunjene krivične prijave navodi se da je Arnautović gostujući u emisiji "Rezime" FTV 18. oktobra najavio da je "na stolu" razmatranje odluke o poništenju i ponovnom održavanju izbora u Republici Srpskoj za nivo predsjednika Republike Srpske, čime je potvrdio navode iz same krivične prijave koju je SNSD podnio 11. oktobra da je nezakonita naredba o otvaranju vreća i ponovnog brojanja glasačkih listića za nivo predsjednika Republike Srpske donesena sa ciljem poništenja izbora za navedeni nivo, a ne sa ciljem stvarnog utvrđivanja i objedinjavanja izbornih rezultata kako to CIK BiH navodi kao razloge za donošenje naredbe.

VEZANI TEKST - Koalicioni partneri SNSD-a horski ponovili: Odluka CIK-a BiH nezakonita, slijedi pravna, ali i politička borba

- Naime, CIK BiH u ovom momentu ne može znati koje će mjere preduzimati, kada još traje proces "ponovnog kontrolnog brojanja" glasačkih listića za nivo predsjednika Republike Srpske i ovakvo ponašanje predsjednika CIK-a upravo pokazuje da su svi koraci i radnje koje ova komisija preduzima i koje će preduzimati unaprijed dogovoreni - ističe se u dopunjenoj krivičnoj prijavi SNSD-a.

U prijavi se konstatuje da navedena radnja Suada Arnautovića potvrđuje da su gore prijavljeni kao službena lica CIK BiH u namjeri da pogoduju jednom izbornom subjektu prekoračili svoja službena ovlašćenja te unaprijed, bez čekanja ishoda radnje koja je u toku /brojanje glasačkih listića/, dogovorili odluku o poništenju i ponovnom izboru za nivo predsjednika Republike Srpske, prenosi RTRS.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.