open-navfaktor-logo
search
Najavljen zakon iz RS-a
SNSD želi kontrolu: Ustavni sud BiH bez stranih sudija ne može dobiti većinu u Parlamentu
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po kojem u Ustavnom sudu ne bi više bilo stranih sudija, ne može proći u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, stav je Milana Dunovića, predsjedavajućeg Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu BiH.
03.05.2023. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojio zaključke: Pozvan sudija iz RS-a da se povuče iz Ustavnog suda BiH

Narodna skupština RS-a u srijedu je zaključkom zadužila zastupnike iz RS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da što prije u parlamentarnu proceduru upute zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će sastav sudija biti bez stranih sudija.

- Mislim da to što oni predlože u vezi sa stranim sudijama ne može proći, ne može dobiti ni opću većinu, a mislim da bi bio problem i entitetska većina u FBiH. Mada me sa ovakvom kombinacijom vlasti i većine ništa ne bi iznenadilo – rekao je Dunović.

Dodao je da nije prihvatljivo da Ustavni sud bude bez stranih sudija.

- Prvo, jer je zakon takav da je definisano da budu strane sudije. Zakon se može mijenjati, ali znamo šta su namjere SNSD-a, a to je da pokušaju napraviti većinu u Ustavnom sudu BiH i da ga kontrolišu – kazao je Dunović.

Istakao je da se sada postavlja i jedno drugo pitanje.

- Ako su zastupnici iz RS-a zaduženi da to urade, da upute zakon u proceduru, da li to znači da će se vratiti u Parlamentarnu skupštinu BiH, nakon što su napustili sjednicu Zastupničkog doma. Ako već kažu da ne učestvuju u radu, kako će dostaviti prijedlog. Ovo je nedorečeno. Nisam siguran u kojem smjeru će to ići – naglasio je Dunović.

VEZANI TEKST - Stranke iz RS-a sutra odlučuju hoće li opet blokirati rad institucija BiH, šta je stvarni razlog?

Jasmin Imamović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kratko je poručio da zakon kakav su najavili iz RS-a nije prihvatljiv i da strane sudije trebaju biti u Ustavnom sudu BiH. 

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH, kazao je da je SDA već ranije zauzela stav da neće prihvatiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je najavio SNSD, a koji isključuje strane sudije iz Ustavnog suda BiH ili mijenja način donošenja odluka u tom sudu, a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH u vezi s nadležnostima raznih nivoa vlasti i način donošenja odluka.

- Nećemo prihvatiti da se u ovakvoj složenoj političkoj situaciji, najavi secesije i u situaciji pokušaja rušenja ustavnog poretka BiH dovodi u pitanje Ustavom BiH definisan način rada i način donošenja odluka Ustavnog suda BiH – dodao je Špago.

Protiv ovog zaključka usvojenog na sjednici NSRS-a u srijedu, bila je opozicija, ali je njima bilo sporno što nisu ispoštovani zaključci NSRS-a "o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH" iz februara 2020. godine i "vraćanju nadležnosti" iz decembra 2021. Ovaj zaključak o zakonu su u NSRS-u predložili zastupnici SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a, SPS-a i DNS-a.

Kako će se ponašati ako i kada zakona o Ustavnom sudu bude u parlamentarnoj proceduri nismo uspjeli saznati od državnih zastupnika SDS-a i PDP-a Mladena Bosića i Branislava Borenovića jer se nisu javili na telefon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.