open-navfaktor-logo
search
Zakazali sastanak
Stranke iz RS-a sutra odlučuju hoće li opet blokirati rad institucija BiH, šta je stvarni razlog?
Predstavnici iz RS-a sutra će na sastanku odlučiti hoće li opet do daljnjeg blokirati rad institucija Bosne i Hercegovine ili će nastaviti raditi svoj dobro plaćeni posao u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
20.04.2023. u 17:04
get url
text
Predstavnici stranaka iz RS u institucijama BiH

VEZANI TEKST - Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Parlamenta BiH zbog zajedničke izjave o državnoj imovini

Zastupnici stranaka iz RS-a jučer su napustili zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog, kako su tvrdili, zajedničke izjave o državnoj imovini koju su potpisali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić.

- Sutra će biti sastanak svih predstavnika iz RS-a na kojem ćemo donijeti odluku kako se dalje ponašati – rekao nam je Nenad Nešić, lider DNS-a i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je on danas na poslu.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, stava je da je zajednička izjava samo izgovor za blokadu institucija i da je cilj izdejstvovati kod partnera u državnoj vlasti projekte koji nisu u interesu BiH. Partneri SNSD-a su "Trojka" i HDZ.

- U posljednjih deset do 15 dana primjetna je neka nervoza među zastupnicima iz RS-a. Vraćam se na napuštanje sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, kada ju je napustio Sredoje Nović (SNSD) zbog neprihvatanja da se u dnevni red uvrste zaključci u vezi sa zahvalnicom Oružanih snaga BiH. Pa onda press konferencija zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića (SNSD) o aktivnostima ministra odbrane Zukana Heleza.

VEZANI TEKST - Goganović se po Dodikovom diktatu obrušio na Heleza: Srbi u MOBiH obustavljaju saradnju sa NATO-om

Potom je bilo problematiziranje izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama na nastavku sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost. Cilj zakonskog rješenja je da se omogući popuna u Oružanim snagama, ubrza način popune. Članovi komisije iz RS-a nisu htjeli glasati za. I jučer se pogotovo problematizirao zakon o graničnoj kontroli koji je prošao proceduru u Vijeću ministara dok je predsjedavajući bio Zoran Tegeltija (SNSD) – kazao je Špago.

Dodao je da su sve to bili povodi da se blokira rad državnih institucija, a kao dodatni povod stranke iz RS-a su uzele političku izjavu.

- To je bio okidač, nešto što su čekali da napuste da bi izganjali druge stvari. Koliko znam, bili su neki problemi u Vijeću ministara BiH u vezi s gasovodom "Istočna interkonekcija". Vjerovatno je cilj da se pritiskom na partnere u državnoj vlasti izdejstvuju projekti koji nisu u interesu – istakao je Špago.

Naglasio je da zbog blokada ispaštaju svi građani, da se zakoni i važni projekti ne mogu provesti bez državnih institucija, da će ovo usporiti put BiH ka Evropskoj uniji i ispunjavanje 14 prioriteta, te niz drugih pitanja.

Ovo nije prvi put da su stranke iz RS-a blokirale rad institucija Bosne i Hercegovine. Posljednja takva započela je jula 2021. godine i trajala je do februara 2022. Duže od godinu je trajala blokada nakon Općih izbora 2018. godine, rad su blokirali i 2015. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.