open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Špago: Bojim se da je kasno za ograničenje rasta plaća funkcionera, nova vlast odugovlači s izmjenama zakona
Da bi bilo spriječeno povećanje plaća funkcionera na nivou Bosne i Hercegovine neophodno je, prije usvajanja ovogodišnjeg budžeta BiH, izmijeniti Zakon o plaćama i naknadama, ali to, sudeći po postupcima, nije cilj nove parlamentarne većine i sve bi moglo biti ostavljeno tek za idući mandat, smatra Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA.
16.03.2023. u 13:28
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto pojašnjavala zašto su kasnili s budžetom za 2023, od aprila veće plaće svima u bh. institucijama

Na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrani su amandmani na izmjene Zakona o plaćama koje je predložio Klub zastupnika SDA. Izmjene su predložene upravo kako plaće funckionera ne bi rasle, s obzirom na to da je bilo najavljeno povećanje osnovice za plaće zaposlenim u institucijama BiH na 630 KM. Povećanje se i desilo, a ne na iznos od 630 KM već na 600 KM, o čemu je Vijeće ministara BiH odlučilo u srijedu.

Stoga je Špago danas na sjednici Komisije za finansije uložio određene modifikacije.

- Međutim, nova parlamentarna većina, odnosno njihovi članovi Komisije za finansije, rekli su da im treba vremena da sagledaju tri cifre i traže od kolegija Zastupničkog doma dodatni rok da dostave izvještaj o amandmanima. I to je usvojeno. To je kupovina vremena – rekao je Špago.

Dodao je da su predstavnici SDA u toj komisiji s druge strane tražili da se usvoje amandmani uz zaključak da se izmjene Zakona o plaćama uvrste na dnevni red sjednice Zastupničkog doma 20. marta kako bi se to usvojilo prije usvajanja budžeta, što je neophodno da bi bilo primjenjivo.

- Ali cilj nove većine je da se prvo usvoji budžet kako ne bi došlo do ograničenja rasta plaća funkcionera jer kad se usvoji budžet i funkcioneri prime prvu plaću po novoj osnovici, izmjene zakona se mogu primijeniti tek od narednog mandata jer se po Ustavu primanja funkcionera ne može smanjiti tokom mandata – istakao je Špago.

Komentirao je i saopćenje stranaka "Trojke", odnosno SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde, da se njihovi članovi Vijeća ministara BiH odriču uvećanja plaće pa će Ministarstvu finansija i trezora BiH dati informaciju na koju adresu da se uplati ta razlika plaće.

- To je populistička izjava. Prvo, ne može se po dvije različite osnovice obračunavati plaća – rekao je Špago.

VEZANI TEKST - Saopćili iz "Trojke": Naši funkcioneri u Vijeću ministara BiH se odriču povećanja plaća

Na konstataciju da su najavili da će dati adresu na koju će se uplatiti ta razlika, što po nekim informacijama iz Ministarstva finansija i trezora BiH jeste moguće, Špago je istakao da to mogu uraditi i od ove plaće i da je to privremeno rješenje od mjeseca do mjeseca i samo dok ne prođe pritisak javnosti.

- S druge strane, izmjene zakona prije usvajanja budžeta bile bi trajno rješenje. Moglo se tako. Bilo je bitno da smo sa izmjenama Zakona o plaćama korak ispred budžeta, ali bojim se da je sada kasno nakon ovakvog ishoda sjednice Komisije za finansije i budžet – dodao je Špago.

U ovoj komisiji je devet članova i to po jedan iz NiP-a, Bh. inicijative-Kasumović Fuad, SDP-a, HDZ-a, PDP-a, te po dva iz SDA i SNSD-a. Prema informacijama, dva člana iz SNSD-a nisu bila na sjednici, a od sedam prisutnih samo su dva iz SDA bila protiv toga da se zatraži dodatno vrijeme za dostavljanje izvještaja o amandamnima na izmjene Zakona o plaćama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.