open-navfaktor-logo
search
Usvojilo Vijeće ministara
Krišto pojašnjavala zašto su kasnili s budžetom za 2023, od aprila veće plaće svima u bh. institucijama
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.
15.03.2023. u 11:22
get url
text
Borjana Krišto

VEZANI TEKST - U planu novo povećanje plaća: Do 650 KM više za državne ministre, parlamentarce i ostale funkcionere

Budžet će biti upućen u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje potom prijedlog budžeta šalje Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na konačno usvajanje.

Vijeće ministara BiH je usvojilo danas i odluku kojom je osnovica za obračun plaća zaposlenih u institucijama BiH povećana sa 535 KM na 600 KM, a to će, rekla je Krišto, biti primjenjivano narednih devet mjeseci. Ovo povećanje obuhvata i funkcionere, odnosno ministre, parlamentarce, članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Usvojena je i odluka kojom je regres za godišnji odmor zaposlenim u institucijama povećan sa 300 KM na 450 KM. 

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazala je nakon sjednice da budžet koji su danas usvojili, odnosno njegov okvir, iznosi 1,315 milijardi KM, što je povećanje za 23 posto u odnosu na prošlogodišnji budžet. 

Dodala je da su u okviru budžeta planirana i sredstva za servisiranje vanjskog duga u iznosu od 1,245 milijardi KM, što je za 426,7 miliona KM više nego u budžetu za 2022. godinu.

- Nacrtom budžeta za 2023. prioritetno podržavamo i nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za evropsko partnerstvo. Budžet je prilagođen i programima rada ministarstava, najprije Ministarstva odbrane BiH, a određeni dio sredstava se usmjerava na višegodišnja kapitalna ulaganja - rekla je Krišto.

Nacrt budžeta za 2023. godinu bio je na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH održane u petak, ali je ova tačka odgođena zbog određenih nesporazuma na relaciji predsjedavajuća Vijeća ministara BiH - Vlada RS-a. Nastavak te sjednice održan je danas.

Krišto je govorila i o tome zašto su kasnili s donošenjem budžeta.

- Trebalo je dosta vremena da usaglasimo stvari. Po Zakonu o Fiskalnom vijeću BiH, donosi se trogodišnji Globalni fiskalni okvir. Bez njega se ne mogu usvojiti ni budžet institucija BiH ni enitetski budžeti, ali su entitetske vlade predložile i parlamenti usvojili budžet entiteta bez fiskalnog okvira, a mi smo trebali prvo donijeti fiskalni okvir da bismo donijeli budžet - rekla je Krišto.

Ona je potom kazala da su svi na sjednici istakli zadovoljstvo što su "u kratkom periodu uspjeli mnogo toga usaglasiti da bi došli do nacrta budžeta". Podsjetit ćemo da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, stranke koja sa HDZ-om i "Šestorkom" čini vlast na državnom nivou, 10. decembra prošle godine rekao da će raditi "u idućoj sedmici na izradi stabilnog budžeta koji bismo mogli usvojiti efikasno i brzo". Od tada su prošla tri mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.