open-navfaktor-logo
search
Tvrde beogradski mediji
Srbija u strahu: Rezolucijom o Srebrenici u UN-u želi se da svijet obilježava 11. juli kao dan sjećanja na genocid
Istaknuto je da se traži od generalnog sekretara UN-a da osnuje program za informisanje pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN"
Faktor
02.04.2024. u 10:33
get url
text
U rezoluciji koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom traži se od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako "veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici", prenose beogradski mediji navode današnjeg printanog izdanja "Večernjih novosti".
U tekstu dokumenta u koji su "Novosti" imale uvid, i za koji prevashodno prema istom mediju lobira Njemačka, između ostalog tražit će se od Generalne skupštine UN-a da se  11. juli odredi za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obiljeežava u svim državama svake godine.
Današnja naslovnica beogradskih "Večernjih novosti"
Također, u dokumentu se navodno traži i da se bez rezerve osuđuje svako negiranje istog.
Istaknuto je da se traži od generalnog sekretara UN-a da osnuje program za informisanje pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN".
Mediji pretpostavljaju da bi se rezolucija mogla naći pred Generalnom skupštinom UN-a krajem aprila. Politička javnost u Srbiji, ali i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska oštro se protive novoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.
Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana kazao:
-  Ako se usvoji rezolucija, uslijedit će zahtjevi za ukidanje RS-a kao i da Beograd plati ratnu odštetu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.