open-navfaktor-logo
search
Tužbe
SSSBiH dobio presudu protiv jednog od granskih sindikata koji ne plaća članarinu, duguje 60 hiljada KM
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) dobio je presudu protiv jednog od 12 granskih sindikata koji već duži period ne uplaćuju sindikalne članarine, potvrdio je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.
19.09.2022. u 07:39
get url
text

"Savez je pokrenuo sudske postupke"

Dodaje kako bi im pravomoćnom presudom trebalo biti isplaćeno 60.000 KM i da će taj novac uplatiti na račune uposlenika SSSBiH koji već 21 mjesec nemaju plaća.

VEZANI TEKST - Šta se događa u SSSBiH, zašto uposlenici 14 mjeseci nemaju plaću?

- Trenutno je 13 radnika zaposlenih u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine koji ne primaju plaću već 21 mjesec. Razlog zbog kojeg se radnicima ne isplaćuje plaća je isključivo zbog neuplate sindikalne članarine određenog broja granskih sindikata koji su još članice SSSBiH. Uprkos toj činjenici, ti radnici i dalje daju i više od maskimuma kako bi svoje poslovne zadatke obavili blagovremeno, uredno, kvalitetno i profesionalno.

U vremenu kada se svi suočavamo sa svakodnevnim poskupljenjima svih dobara i usluga, što pogađa direktno i zaposlene u Savezu, najbolje oni i njihove porodice znaju kako žive.

Savez zahvaljujući sindikatima koji redovno uplaćuju sindikalnu članarinu, još uspijeva osigurati novac kako bi zaposlenim redovno uplaćivao penziono i zdravstveno osiguranje, naknade plaća kao što su topli obrok i prijevoz, te kredite kojima su se radnici zadužili kod komercijalnih banaka - govori nam Šatorović i dodaje:

- Savez samostalnih sindikata BiH je pokrenuo sudske postupke protiv granskih sindikata koji ne uplaćuju članarinu kako bi tu članarinu naplatio i izmirio sve zaostale obaveze prema radnicima Saveza.

Trenutno smo uspjeli izdejstvovati jednu pravomoćnu presudu po ovom pitanju čija je vrijednost oko 60.000 KM i taj novac će ići isljučivo na isplatu neisplaćenih plaća radnicima. Očekujemo da bi se taj novac trebao naći na računima radnika u narednih dva do tri mjeseca, zavisno od samog izvršnog postupka na sudu.

Dugovanja granskih sindikata 1,1 milion KM 

Trenutno 12 granskih sindikata ne uplaćuje članarinu prema Savezu, a na to su se odlučili jer za njih je sadašnji predsjednik Sindikata Šatorović nelegalno izabran 2019. godine.

Naime, SSSBiH sada ima dva predsjednika, Selvedina Šatorovića koji ima pečat Sindikata, i Mevludina Bektića oko kojeg je okupljeno više od 85 posto granskih sindikata.

- Prema našoj evidenciji, ukupan dug na ime sindikalne članarine prema Savezu na dan 31.8.2022. godine iznosi 1.117.522 KM - rekao je Šatorović.

VEZANI TEKST - Bektić: Spremni smo na kompromis za 17 radnika u SSSBiH koji mjesecima ne primaju plaće, ali moraju raditi

Mevludin Bektić, koji predstavlja 17 granskih sindikata, kazao nam je kako je upoznat sa presudom protiv jednog od granskih sindikata.

- To je bilo zbog propuštanja odgovora na tužbu, ali ne njihovom krivicom i oni će se žaliti na presudu ili su to već učinili. Čini mi se da se radi o sindikatu rudara. Poziv za ročište su dobili na adresu sjedišta SSSBiH u Sarajevu na Obalu Kulina bana, tako da nisu znali za sudski poziv jer oni nisu na toj adresi.

I sam sam jedan od tih utuženih sindikata. Mi smo to osporili i mislim da će to biti odbačeno. Niko nije za neplaćanje članarine, ali jesmo za legitimnost kod izbora organa u Savezu, a ovako imamo dvije grupacije - kazao nam je, između ostalog, Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.