open-navfaktor-logo
search
Uvećanje naknada
Šta donose borački zakoni koji će se sutra naći na Zastupničkom domu FBiH?
Izmjene seta boračkih zakona koji donose uvećanje naknada za više boračkih kategorija, ali i uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu više od 2.000 demobilisanih boraca, naći će se na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
05.04.2022. u 13:32
get url
text

Dobitnici najvećih ratnih priznanja 

Ukoliko se zakoni usvoje, oni će se na Domu naroda FBiH razmatrati 12. aprila, kao i izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica kojima se povećava iznos dodatka za njegu i pomoć za invalide prvog stepena za 200 posto, drugog stepena 140 posto, a trećeg stepena 100 posto.

VEZANI TEKST - Kada boračke kategorije mogu očekivati uvećane naknade?

- Što se tiče seta zakona koji će biti sutra na Zastupničkom domu FBiH, oni u određenoj mjeri poboljšavaju status boračke populacije. Tamo je Zakon o osnovnim pravima boraca, Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja, Zakon o demobilisanim borcima, a čije izmjene obuhvataju naše saborce koji kao povratnici žive u manjem bh. entitetu RS, kao i zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca.

To su četiri zakona koja su sutra na Zastupničkom domu, a izmjene Zakona o pravima branilaca, članova njihovih porodica, koje se tiče ratnih vojnih invalida koji imaju tuđu njegu i pomoć, odnosno, koji su ovisni o asistenciji druge osobe, već je na Domu naroda. On je prošao Zastupnički dom i čeka ovaj set zakona - govori nam Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH.

Naime, najteži ratni vojni invalidi izrazili su solidarnost prema drugim boračkim kategorijama i pristali da se u Domu naroda FBiH zakon koji njima donosi povećanje osnovice za tuđu njegu i pomoć, razmatra u paketu sa ostalim boračkim zakonima, iako je ovaj zakon mogao biti ranije "tretiran".

- Ostat ćemo na tom kursu solidarnosti do kraja. Sve što je do nas mi ćemo učiniti kako bi svi oni koji su za ovu državu učinili i koliko trun, da na neki način budu priznati. Ovo što je država do sada uradila nije proporcionalno zalogu boračke populacije i trebalo je puno više da se učini. Cijenimo da će u narednom periodu ovi ljudi koji su ostali živi i njihove porodice, na pravedniji način konzumirati ono što su zaslužili.

Bit ću na sjednici Doma naroda, 12. aprila, a takvu želju je izrazilo još nekoliko ratnih vojnih invalida, da proprate taj historijski trenutak za nas, nakon višegodišnje borbe, da nam se poveća osnovica za tuđu pomoć - govori nam Aganović.

Uvođenje švicarske formule 

Izmjenama Zakona o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji tretira borce i šehide i njihove porodice i ratne vojne invalide, povećava se osnovica za pet posto.

Izmjenama Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja, osnovica za obračun naknada najvećih ratnih priznanja povećava se za 14 posto.

U pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa uvode se nezaposleni borci-povratnici u RS i Brčko distrikt, kao i nezaposlene supruge umrlih boraca sa ovog područja bez obzira na godine starosti. Egistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa će imati i nezaposlene supruge umrlih boraca starosti 57 godina i više, sa područja Federacije.

Naknada iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. 

Uvodi se i takozvana "švicarska formula" za uvećanje osnovnice za boračke kategorije sa rastom bruto domaćeg proizvoda i potrošačkim cijenama, što do sada nije bilo, a koja će zaživjeti početkom naredne godine.

VEZANI TEKST - Evo koliko će najtežoj kategoriji RVI biti uvećan dodatak za njegu i pomoć

Izmjenama Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata ispravlja se diskriminacija prema ovoj populaciji pa će ubuduće i njihove penzije biti usklađeni sa koeficijentom ostalih penzija u FBiH.

- Moram kazati da su za to što će se set boračkih zakona naći sutra na Zastupničkom domu FBiH, u prvom redu zaslužni zastupnici i delegati, kao i Odbor za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma FBiH koji je svojim zaključkom obevezao Vladu FBiH da što prije u parlamentarnu proceduru uputi boračke zakone - kazao je Aganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.